Wat is CMS?

En met welke systemen kun je met CMS werken?

CMS betekent ook wel Contentmanagementsysteem, of web content management. 

Een content management systeem of website beheersysteem is een applicatie online, die gebruikers van deze, in staat stelt om op een laagdrempelige manier de inhoud van een website te beheren. Echte technische wetenschap is eigenlijk overbodig. 

Doordat inhoud (content) en vormgeving (lay-out) van elkaar worden gehaald, maakt een cms het ook simpeler om complexe websites te onderhouden.

De inhoud van een website wordt in een cms beheerd door middel van een besloten omgeving. De teksten van zo’n website worden vaak in een database opgeslagen.

Wat is CMS?

De ‘front-end’ van het cms zorgt ervoor dat de aan de achterzijde, teksten en aangemaakte pagina’s bij elkaar worden gevoegd, met de vormgevingssjablonen (templates), zodat op de juiste manier de pagina’s van de site aan de bezoekers word getoond. 

CMSen, heb je in verschillende soorten en maten. Er is wel enige kennis voor de ontwikkeling van websites nodig, voor het installeren van een CMS, en voor het opstarten van de gewenste website.

Ben je geïnteresseerd of wil je starten in E-Commerce? Check dan deze pagina

Veel webbouwers werken ook met een vast CMS, datop het werk of thuis is ontwikkeld, en waaraan voor de te gebruiken web, een licentie is verbonden. 

Drupal, WordPress en Joomla zijn open source systemen, die gratis zijn. Vaak is het mogelijk en wenselijk om het te laten maken op maat. 

Het is belangrijk om bij het kiezen van een CMS, te kijken welke functies er voor een website in wording nodig zijn. Vooral als men kiest voor een open source systeem, dient men na de oplevering van een website, ook rekening te houden met het updaten en onderhoud van dit systeem. 

In de onderstaande video legt Maarten Hendrix uit wat en hoe je CMS gebruikt:

Ontdek de Gratis Training van de Bol Masterclass

Hoe je binnen een paar maanden een miljoenenomzet kunt draaien!

Ja, ik ben benieuwd!