Wat is Grijze Import?

En wat zijn de voor- en nadelen van 'Grijze Import'?

Grijze import betekent ook wel, parallelle import of grijze markt (nog niet zwart).

Bij grijze import worden dergelijke producten  van een of andere fabrikant, via de niet-officiele wegen geimporteerd uit een ander land. Hierbij worden de officiele importeurs of distributeurs omzeild. 

Op deze manier is de winkelier niet gebonden aan bepaalde voorwaarden, die vaak wel worden opgelegd doordat er afspraken tussen fabrikanten en hun officiele importeurs en het hele assortiment, heel verschillend is per land.

Ben je geïnteresseerd of wil je starten in E-Commerce? Check dan deze pagina 

Doordat deze vormen van distributie niet door de fabrikanten geautoriseerd zijn, is het in tegenstelling tot de zwarte markt, niet illegaal. Als je vanuit het oogpunt van mededinging kijkt, is het zelfs niet gewenst dat producten de volledige distributieketen kunnen beheersen. 

Producenten proberen soms de grijze in te dammen, via claims, waar zij een beroep doen op het merkrecht of hun intellectuele eigendommen. Het doel wat hier achter zit, is dat de grijze import de reputatie zou kunnen beschadigen, om de prijzen van geautoriseerde verkoopkanalen onder druk te zetten.

Toestellen van ‘grijze import’

 

De voordelen en nadelen van grijze import. 

De winkels en webwinkels, die gebruik maken van deze grijze import, kiezen er voor dat de producten in het buitenland uiteraard goedkoper kunnen worden ingekocht.

Door de goedkopere producten in te kopen, kunnen deze producten onder de normale adviesprijs aangeboden worden, terwijl er dan toch nog voldoende marge gemaakt kan worden. 

Modellen die ingekocht zijn kunnen soms iets afwijken van het reguliere aanbod in het land waar het wordt verkocht.

Vaak is het artikelnummer het grootste verschil, maar ook praktische verschillen zoals beschikbare talen binnen de software interfaces. 

Nog een ander nadeel van voor de consument is, dat voor ondersteuning vak geen beroep kan worden gedaan op de plaatselijke officiele supportkanalen. 

Het wordt vooral veel gezien bij auto’s en electrische apparatuur, zoals witgoed en televisies.

Bekijk hieronder de onderstaande video van KVK over import:

Ontdek de Gratis Training van de Bol Masterclass

Hoe je binnen een paar maanden een miljoenenomzet kan draaien!

Ja, ik ben benieuwd!