Wat is Peak-end rule?

In welke organisaties wordt dit toegepast?

Peak-end rule wordt ook wel ‘piek einde regel’ genoemd.

De Peak-end rule, geldt voor zowel positieve, als negatieve ervaringen.

Omdat de lengte van momenten die doorslaggevend kunnen zijn voor een ervaring of herinnering relevant kunnen zijn.

Worden bepalende en piekmomenten en eindes, door wetenschappers ook wel snapshots genoemd. 

De Peak-end rule toepassen. 

Bij verkoop en ondersteuning kunnen bedrijven actief gebruik maken van dit principe. Waar de oude regel is, dat je maar een keer een kans hebt om een eerste indruk te maken.

Worden ervaringen van klanten vooral bepaald door het moment of detail, dat het meest bij blijft, en door het gevoel aan het eind.  

Zorgen voor een uitzonderlijk positief moment, en een prettig einde. Het kan ervoor zorgen voor positieve klanten ervaringen  een effectievere methode zijn, dan te proberen de gehele klantreis te optimaliseren. 

Door de piek-einde regel toe te passen, kan theoretisch bij iedere gebeurtenis of aanleiding een positieve ervaring achter worden gelaten.

Ook wanneer een klant zich meldt met een klacht of probleem, kan daarvan met een positief piekmoment en een prettig einde, toch nog een positieve ervaring gemaakt worden.

Met een organisatie en diens product of aangeboden dienst. 

wat is peak-end rule?

Voorbeeld van een Peak-end rule

Een bekend voorbeeld van Peak-end rule, is de IKEA, die dit toepast. Het bedrijf blinkt uit door zijn lage prijzen voor goede producten, maar om deze producten te kunnen betalen, dient men eerst nog door het zelfbedieningsmagazijn, en de rij voor de kassa te overleven.

Om de klanten met een goed genoegen de winkel te laten verlaten, kunnen zij zichzelf, nadat zij de kassa gepasseerd zijn, trakteren op een ijsje of goedkope hotdog.

Veel webwinkels weten heel goed van de meerwaarde van een memorabele ervaring aan het eind van zo’n bestelproces.

Daarom wordt er steeds meer door webwinkels een onderscheidend extraatje meegestuurd bij en bestelling, bijvoorbeeld een kortingsvoucher, een handmatig geschreven brief, of een proefmonster. 

Bekijk hier de video uitleg van 2 minuten over Peak-end Rule. Let op, deze video is wel in het Engels!

Ontdek de Gratis Training van de Bol Masterclass

Hoe je binnen enkele maanden een miljoenenomzet kan gaan draaien!

Ja, ik ben benieuwd!