Wat is Upselling?

En wat betekent 'deep' en 'cross' selling?

Upselling valt onder een verkoopstrategie, waarbij de verkoper suggesties aan een klant presenteert om ook gerelateerde diensten en producten bij te kopen.

Zo levert diezelfde klant op deze manier een grote omzet op voor het bedrijf.  Het Nederlandse woord voor Upselling is bijverkoop.   

Communicatie en Marketing dat gericht is op het gedrag van de bezoekers van een winkel te beïnvloeden. Dat wordt ook wel instore marketing genoemd. 

Een ouderwets voorbeeld van upselling is, het aanbod om patat of drinken bij te bestellen. Als er klanten in een hamburgertent alleen een broodje bestellen.

Een hotel kan bij de boeking van een hotelkamer de mogelijkheid aanbieden voor een upgrade. Of een arrangement met bijvoorbeeld inclusief diner.

Ben je geïnteresseerd of wil je starten in E-Commerce? Check dan deze pagina

Bij het kopen van elektrische apparatuur, word vaak de mogelijkheid geopperd om er een verzekering bij af te sluiten, en er extra garantie bij te kopen. 

In veel webwinkels, worden bij het betalen in de winkelwagen, gerelateerde artikelen voorgesteld, die misschien interessant zijn. 

Ook van een ander, of beter product het advies geven, dan hetgeen de consument op het oog heeft, kan ook een vorm van upselling zijn. 

Wanneer het duurdere product bij de wensen en verwachtingen van de klant beter aansluit, kan een win-winsituatie ontstaan.  

Als klanten op een oneerlijke manier en doelbewust worden gedwongen voor een duurder alternatief te kiezen, is er sprake van bait and switch (misleiding en overmacht).

Voor meer betekenissen, check deze pagina

Bekijk hieronder de video over de uitleg van upselling:

Ontdek de Gratis Training van de Bol Masterclass

Hoe je binnen een paar maanden een miljoenenomzet kan draaien met jouw webshop!

Ja, ik ben benieuwd!