Usability wordt ook gebruiksvriendelijkheid genoemd.
Met de gebruiksvriendelijkheid van gemaakte dingen, houdt het vakgebied Usability zich bezig.
In een vertrouwde en ideale wereld, wordt er gedurende de ontwikkeling van machines, gereedschap, producten, processen en met de websites genoeg rekening gehouden met de beoogde gebruikers.
Hoe opener en gebruiksvriendelijk een product ook is, des te meer mensen kunnen er simpel mee omgaan. Wanneer er duidelijk genoeg aandacht is besteed aan Usability, dan spreken we ook wel over “user-friendly”.

Usability in product design
Bij usability, tijdens de productontwikkeling, wordt niet het doel van een machine, product of gereedschap voorop gesteld, maar de gebruiker van het eindproduct.
Herkent de gebruiker het product om het gemakkelijk te kunnen bepalen hoe het werkt?
Kan het efficiënt worden gebruikt? Wordt de gebruiker er blij van? Als een product voldoet aan de verwachting ervan?
Moet er rekening gehouden worden met speciale doelgroepen, b.v. gebruikers die linkshandig of laaggeletterd zijn? Om een product te gebruiken, hoeveel kracht is daar bij nodig?
Ontwikkelaars gaan vaak uit van een aantal persona ‘s. Dat zijn ingebeelde karakters met ieder hun eigen kenmerken die met elkaar representatief zijn voor het bedoelde publiek.
De Usability van een bepaald product, kan daarna aan ieder van deze persona’s getest worden.

Website Usability
Bij de ontwikkeling van graphical user interfaces is usability een belangrijk onderwerp. Met name internetsites en software applicaties. Deze bewaken vaak veel info en functies, maar tegelijk wordt verwacht dat (bijna) iedereen hiermee zou moeten kunnen werken.
Daarom is het zo belangrijk dat websites, software en hun interfaces gebruiksvriendelijk opgezet worden. De gebruiksvriendelijkheid van een website, zit vooral in een duidelijke navigatie en bediening.
De naam en vormgeving moeten logisch en consequent zijn, en in een lijn met wat op de andere websites gebruikelijk is.
Het apparaat en de achterliggende techniek of de gebruikte browser zouden hierop geen invloed moeten hebben.
Voor de gebruiker, die met zo min mogelijk handelingen iets kunnen vinden, of doen wat diegene wil, zonder lang te hoeven zoeken.
Hulp bij het invullen van formulieren door goede aanwijzingen te geven, ook als er ongeldige of geen complete gegevens worden ingevuld.
Bovendien moet het heel duidelijk zijn hoe de maker zijn website heeft bedoeld(intuïtief). Wanneer dit niet het geval is, en de bezoeker raakt afgeleid en geïrriteerd, spreekt men van frictie.
Bekijk hieronder de video voor meer uitleg over ‘usability’:

Start met de Gratis Training van de Bol Masterclass
Hoe je binnen een paar maanden een miljoenen omzet kan draaien!
Wil je nog meer informatie over bepaalde begrippen? Ga naar deze pagina