Wat is een Hypotheekakte?

En welke 3 akte's heb je nog meer?

Een hypotheekakte is een officieel document, dat wordt opgesteld door een openbaar ambtenaar en gewaarmerkt. Ook door een notaris word vaak een akte opgesteld. 

Bijvoorbeeld zijn er bij de aankoop van een woning drie aktes, die belangrijk zijn; te weten, de hypotheekakte, de koopakte en de overdrachtsakte. Sinds 1999 geld er voor alle aktes, dat ze geen vaste prijs meer hebben. Om notariskosten te besparen, kun je op zoek gaan naar het voordeligste tarief. 

wat is een hypotheekakte?

Hypotheekakte

Een hypotheekakte is een officieel contract dat door een notaris word opgesteld. Met deze akte geef je aan de bank uw woning als onderpand, daarvoor in ruil voor een geldlening om het huis te kopen.

De koper en verkoper leggen in de koopakte alle afspraken vast in de koopakte, over het kopen van een huis. Tevens kunnen er nog in de koopakte ontbindende voorwaarden staan.

Dat is de reden waarom men zo’n akte ook wel een voorlopig koopcontract noemt. 

Overdrachtsakte en Koopakte

Met een overdrachtsakte word vastgelegd, als een aan of verkoop van een huis of andere onroerende zaken worden vastgelegd. De overdrachtsakte wordt bij het Kadaster geregistreerd. De overdrachtsakte moet ook overeenkomen door de koper en verkoper afgesloten koopakte. 

Interesse in Vastgoed?

Ontdek de Vastgoed Community!

Ja, ik ben benieuwd!

Check op deze pagina voor meer ‘vastgoed’ begrippen.