Wat is een Optie?

Welke opties bij nieuwbouw en bestaande bouw?

Een optie wil zeggen, dat er een huis “beschikbaar”, verkocht, onder voorbehoud of onder optie is. Men komt allerlei termen in advertenties tegen van huizensites. Maar wat betekent het? En als je een optie op een huis neemt, wat gebeurt er? 

wat is een optie?

Bij nieuwbouw

De term wordt gebruikt op 2 manieren. De juridische uitleg betekent dat een koper een koopovereenkomst met de verkoper kan afsluiten. De koper en verkoper zijn het eens over de voorwaarden van de aankoop, maar door de optie krijgt de koper een aantal dagen bedenktijd.

Deze optie wordt vrijwel bij bestaande woningen niet toegepast. Alleen bij aankoop nieuwbouwwoningen. Tijdens zo’n periode krijgt de koper tijd om uit te vissen of hij voor een nieuwbouwwoning wil gaan. De kavel wordt tijdelijk gereserveerd, en niet aan andere verkocht. 

Bij inloting voor een nieuwbouwproject, krijg je deze optie automatisch. Niet bij uitloting. Wanneer je deze optie hebt gekregen, ben je niet verplicht om de woning ook echt te kopen.

Gedurende een gesprek, is er de mogelijkheid om vragen te stellen over het project. Zodat er een keuze gemaakt kan worden, die bij je past. Gaat de koop dan toch niet door, krijgt de eerstvolgende de optie, die op de wachtlijst staat. 

Bij bestaande woningen 

De term “onder optie”, ziet men regelmatig op Funda staan. Hier wordt deze term anders gebruikt. Wanneer een huis daaronder is, heeft de makelaar met de kopende partij, bepaalde afspraken gemaakt bij het onderhandelen.

Bij een onderhandelingsproces zit het er niet standaard bij. Bij voorbeeld bij langer over een bod nadenken, kan men als koper een optie vragen, maar wordt niet altijd gegeven. Is het wel zo, dan mag de verkopende partij in deze periode, niet met andere in zee gaan. 

Als verkoper zul je sneller een bod uitbrengen, als deze daarvoor een vergoeding ontvangt, maar mag de woning dan ook niet in de optieperiode verkopen. Als de geïnteresseerde partij de woning neemt, geld deze vergoeding als voorschot.

Zo niet, dan mag de verkoper deze vergoeding behouden. Bekijk hieronder de informatieve video over dit onderwerp.

wat is aansprakelijkheidsverzekering

Heb jij ook interesse in vastgoed?

Misschien is de Vastgoed Community wel interessant voor je

Ja, ik ben benieuwd!

Lees voor meer begrippen over Vastgoed op deze pagina.