Wat is ‘onder bod’ zijn?

En welke mogelijkheden zijn er?

Wanneer je op zoek bent naar een koophuis, kijk je vrijwel niet meer naar huizen, die al bijna zeker zijn verkocht. Maar er is wel een mogelijkheid. Een makelaar kan een bezichtiging inplannen, ook al weet deze dat er al een serieuze gegadigde. (iemand die al een bod heeft uitgebracht).

De makelaar geeft dan ook aan dat het koophuis onder bod is. Dit betekent dat de eerste bieder het huis nog niet heeft gekocht, maar wel aan de makelaar heeft gevraagd, geen verdere transacties te bevorderen met andere. 

wat is onder bod zijn

Waarom dan wel bezichtigen? 

Wel is de makelaar verplicht om een huis wat onder bod is, aan te geven. Hier kan men uit afleiden, dat de woning wordt verkocht, heel aanzienlijk is. Dus mag de makelaar bezichtigingen door laten gaan. Logisch, wanneer het huis nog niet officieel is verkocht.

Ook als iemand erg geïnteresseerd is, kan hij of zij nog steeds van de koop afzien, vanwege de financiering die niet rond te krijgen is. Vandaar nog steeds de bezichtigingen. Zet vooral niet uw zinnen op dit huis, want het kan al aan de ander zijn verkocht. Voorkom dus teleurstelling. 

Als de ander de financiering niet rond krijgt? 

Simpel gezegd betekent onder bod zijn, dat het huis eigenlijk onder voorbehoud van de benodigde financiering al is verkocht. Als de koper de financiering niet rond krijgt, komt het huis weer opnieuw te koop staan.

Mocht u het huis graag willen kopen? Hou het in de gaten, misschien is het nog zeker de moeite waard. De mogelijkheid is er dat het jouw bezit kan worden, maar niet te veel op verheugen. 

Wil je een woning bezichtigen die op het moment ‘onder bod’ is? 

De verkopende makelaar kan je melden of er enigszins speelruimte is, om een bezichtiging met u te plannen, en gegevens van jouw te noteren, mocht de verkoop van het huis niet doorgaan. Is er een aankoopmakelaar 24/7 paraat? Dan kan deze namens jouw bij de verkopende makelaar informeren. 

Interesse in Vastgoed?

Ontdek de Vastgoed Community!

Ja, ik ben benieuwd!