Wat is VVE?

En wat zijn de rechten en plichten van de VVE?

De afkorting VVE staat voor Vereniging van Eigenaars of Vereniging van Eigenaren. Wat doen ze nou precies? Even een uitleg, hoe een VVE ontstaat, en wanneer men een appartement koopt, waar je precies eigenaar van bent.

Bij het kopen van een appartement, bent je automatisch lid van deze organisatie. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van een appartementencomplex. Zij regelen ook uw plichten en rechten. 

Als een VVE actief is, heeft het een bestuur. Een appartementeigenaar kan iemand van dit bestuur zijn. Je kunt ook via een administratiekantoor, een externe bestuurder inschakelen. Minimaal eens per jaar wordt door een actieve VVE een vergadering belegt, en is verantwoordelijk over het financiële beheer.

Moet ook geregistreerd zijn in het Handelsregister. Tevens zorgt een actieve VVE voor beheer en onderhoud van het appartementencomplex, zoals de gevel of het dak. Iedere maand maken alle eigenaars geld over naar de VVE voor dit onderhoud en gezamenlijke kosten.

Er is ook een reservefonds voor groot onderhoud en verduurzaming. Deze organisatie heeft een opstal en aansprakelijkheidsverzekering. Sinds 1 januari 2018 moet iedere VVE een verplichte minimale reservering doen per jaar voor het onderhoud. 

wat is vve
Het logo en de website van de VVE

Rechten en plichten

Als je in een gebouw woont met meerdere eigenaren, is zo’n gebouw gesplitst. Ieder appartement staat los van elkaar bij het Kadaster ingeschreven.

Als eigenaar staan al uw rechten en plichten in een splitsingsakte- nauwkeurige beschrijving van gebouw en splitsingsregelement- spelregels van deze organisatie.

Bijvoorbeeld of je mag verhuren, of informatie over gemeenschappelijke ruimtes. Denk maar aan een scootmobiel in de hal of een laadpaal op de parkeerplaats. 

Deze documenten kunt je ook inzien, voordat je overgaat om een appartement te kopen, bij de verkoper of bij het Kadaster.

wat is aansprakelijkheidsverzekering

Interesse in Vastgoed?

Ontdek de Vastgoed Community

Ja, ik ben benieuwd!