STAP Budget aanvragen?

In deze 6 stappen gaat het jou ook lukken!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Ook benieuwd hoe jij je STAP Budget aan kan vragen? Wil jij tijd en geld investeren in je persoonlijke ontwikkeling tijdens je loopbaan? Dan is er nu iets handigs in het leven geroepen door de Nederlandse overheid, dat je compenseert in de kosten van een opleiding of cursus. Het STAP budget helpt je om meer uit jezelf te halen en je cv uit te breiden.

Op deze pagina lees je allereerst meer informatie over het STAP budget, hoe het precies werkt, op welke manier je in aanmerking komt en hoe je het kunt aanvragen. Door je van tevoren goed te verdiepen in het STAP budget, kun je investeren in een passende cursus of opleiding en werk je gratis aan je zelfontwikkeling.

Daarnaast lees je meer over drie interessante platforms, waarop je leerzame cursussen kunt volgen. Plazatalk, Unique Label en de cursussen van Madelon Vos staan centraal.

Wat is het STAP Budget eigenlijk?

Het STAP budget staat voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie en is een vergoeding die door de overheid uitgekeerd wordt. De Nederlandse overheid vindt scholing erg belangrijk en wil daarom stimuleren dat werknemers tijdens hun baan tijd en moeite steken in zelfontplooiing.

Het voordeel van het uitkeren van het STAP budget is dat medewerkers hun positie op de arbeidsmarkt kunnen versterken. Het STAP budget is door iedereen van 18 jaar en ouder aan te vragen en bestaat uit €1000 euro dat aan scholing, cursussen, opleidingen en zelfontwikkeling kan worden uitgegeven. De overheid heeft alleen al in 2022 €160 miljoen euro opzijgezet om dit te kunnen bekostigen.

Houd er rekening mee dat er 5 verschillende aanvraagperiodes zijn voor het STAP budget. Je kunt de €1000 euro die je vergoed krijgt, maar één keer per jaar inzetten en alleen in de aanvraagperiode die voor jou geldt. Tijdens iedere aanvraagperiode kunnen er in totaal 160.000 personen aanspraak maken op het STAP budget.

Hoe werkt het STAP Budget precies?

Het STAP budget is voor alle Nederlanders van 18 jaar en ouder aan te vragen. Je kunt maximaal €1000 euro ontvangen, dat je vervolgens in een cursus op opleiding naar keuze kunt steken. Met het STAP budget wordt scholing en ontwikkeling gestimuleerd.

Je kunt het via het UWV en het speciale STAP-portaal aanvragen. Zodra jij je aanmeldt, ontvang je meer informatie en een datum waarop je het STAP budget gestort krijgt.

uwv stap portaal
hoe werkt stap budget precies

Hoe kom ik in aanmerking voor STAP Budget?

Ben je 18 jaar of ouder en val je in de leeftijdscategorieën waarop je in ieder geval nog nooit AOW hebt ontvangen? Dan kom je in aanmerking voor het STAP budget. Het maakt niet uit of je een werkzoekend of werkend persoon bent.

De aanvraagperiodes zijn over 5 rondes per jaar verspreidt. Iedere 2 maanden heb je de kans om je aan te melden. Je kunt maar één keer per jaar gebruikmaken van het STAP budget.

Kan ik gratis mijn STAP Budget aanvragen?

Ja, je hoeft hier niets voor te betalen. Het is gratis om de aanvraag voor het STAP budget in het STAP-portaal te regelen. Houd er rekening mee dat je tot €1000 vergoedt krijgt, kost de cursus, training of opleiding meer geld? Dan betaal je het verschil uit eigen zak.

stapbudget aanvragen

Welke voorwaarden zitten er aan het STAP Budget vast?

Houd er rekening mee dat je de vergoeding alleen kunt gebruiken voor trainingen, cursussen en opleidingen die in het STAP-scholingsregister vermeldt staan. Je kunt geen cursus, training of opleiding starten, voordat je het STAP budget hebt aangevraagd, dus let hier goed op, anders betaal je de kosten zelf.

Als ook dient de aanvraag voor het STAP budget minimaal 4 weken voor aanvang van je cursus, training of opleiding gedaan hebben. Je dient te wachten tot de aanvraag is goedgekeurd. Hierna wordt de opleider door de overheid uitbetaald.

Maak kennis met het UWV STAP Budget portaal

Je kunt je aanmelden voor het STAP budget door het speciale STAP-portaal via het UWV te bezoeken. Hier kun je verschillende dingen doen. Je kunt allereerst het recente scholingsaanbod bekijken in het STAP-scholingsregister.

Daarnaast kun je hier handige informatievideo’s bekijken, zodat je een beter beeld krijgt van wat het STAP budget inhoudt en wat je ermee kunt doen. De algemene voorwaarden voor het STAP budget zijn in het portaal terug te vinden.

Verder is het mogelijk om het beschikbare budget voor de komende aanvraagperiodes in te zien. Het portaal is de enige plek waar jij je STAP budget kunt aanvragen.

Je ziet er wat de status van je aanvraag is en je kunt er wijzigingen doorgeven, mocht dat nodig zijn. Bekijk hieronder de video als je desbetreffende opleiding een goedkeuring van krijgt:

Welke opleidingen zijn er zoal beschikbaar met het STAP Budget?

Wist je dat er een speciaal STAP-scholingsregister is opgesteld, waarin je alle opleidingen terug kunt vinden, die je met het STAP budget kunt volgen? Het is alleen mogelijk om het STAP budget toegekend te krijgen, op het moment dat je voor een training, cursus of opleiding uit het STAP-scholingsregister kiest.

Voorbeelden van goedgekeurde scholing zijn Unique Label, Plazatalk en cursussen van Madelon Vos. Verder is er voor iedereen wat wils te vinden. Je kunt aangeven in welke onderwerpen je geïnteresseerd bent, waarna je op een rij te zien krijgt welke scholing daarop aansluit. Er is te veel keuze om op te noemen.

welke opleidingen beschikbaar stap budget?

Volg gratis de E-Commerce opleiding van Plazatalk

Wil je leren op welke manier je een succesvol e-commerce bedrijf opzet? Ontdek de cursus ‘E-Commerce Marketplace Mastery‘ van Bas Urlings, de oprichter van de website van Plazatalk.

stap budget opleiding e-commerce
stap budget aanvraag opleiding

Vind jouw droombaan – mede mogelijk mogelijk gemaakt door Unique Label

Ben je werkzoekend of zoek je naar een baan die beter bij je past dan wat je nu doet? Dan kun je de Unique Label Droombaan training volgen. Deze training helpt je inzicht te geven in welke baan het beste bij je past en waarom.

stap budget droombaan volgen
droombaan inschrijven volgen

Volg een gratis crypto cursus van Madelon Vos

Madelon Vos is een ster in het investeren in Bitcoins en de financiële markt. Zij leert je met haar cursussen om geld met crypto’s en trades te verdienen. Dit is vooral interessant als je een deel van je spaargeld wil investeren om op die manier de komende jaren vermogen op te bouwen. Lees ook mijn uitgebreide review over Madelon Vos.

stap budget crypto opleiding
gratis crypto

Ontdek de meest aangevraagde STAP Budget opleiding van Nederland

Ga aan de slag met E-Commerce en word succesvol met het verkopen van producten!

Ja, ik ben benieuwd!
STAP Budget aanvragen
STAP Budget aanvragen

Beoordeling door Simon Tol,

25 aug 2022
4

Als je een STAP Budget opleiding aanvraagd, wees dan wel op tijd!

Deze opleidingen zijn erg in de smaak en kans dat je succesvol wordt is zeker aanwezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *