Starten als verhuurmakelaar

Meld je gratis aan en wordt een succesvol (verhuur)makelaar!

Wil jij ook starten als verhuurmakelaar? Dat zit je op deze pagina helemaal goed! Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verhuist een Nederlander gemiddeld iedere tien jaar. Dit geldt vooral voor huurders, waarbij er binnen de vrije sector het vaakst van woning wordt gewisseld.

De woningmarkt is dan ook constant in beweging en is complexer dan in eerste instantie vaak wordt gedacht. Daarom besluit een toenemend aantal mensen een verhuurmakelaar in de arm te nemen. Binnen deze branche bestaat dan ook een grote werkgelegenheid. Wil jij starten als verhuurmakelaar? Lees hieronder dan verder! Check ook alvast de onderstaande video van Boyd & Marcellino, de oprichters van makelaarstalent.nl.

starten als makelaar video
Marcellino (links) & Boyd (rechts)

Wat is een verhuurmakelaar?

Een verhuurmakelaar is een makelaar die tussen de eigenaar van een woning en een potentiële huurder bemiddelt. Een verhuurmaker wordt ingehuurd door de verhurende partij, de eigenaar van het huis of appartement dus.

Bij deze baan komen verschillende taken kijken: het uitvoeren van bezichtigingen en onderhandelingen, maar ook administratieve zaken als het opstellen van het verhuurcontract. Als verhuurmakelaar voer je dus gedeeltelijk bureauwerk en gedeeltelijk werk op locatie uit.

wat is een verhuurmakelaar

Hoe werkt het als verhuurmakelaar?

Het beroep van verhuurmakelaar past mogelijk bij je wanneer je geïnteresseerd bent in de woningmarkt en iemand bent die ervan houdt om dingen te regelen. Daarnaast krijg je te maken met een ingewikkelde regelgeving. Een verhuurmakelaar voert uiteenlopende taken uit. Daarvan zetten we de belangrijkste voor je op een rijtje:

– De woning van een klant (verhuurder) onder de aandacht brengen bij geïnteresseerden, onder andere door deze te delen met het netwerk en het plaatsen van online advertenties.
– De klant adviseren over zaken als huurprijs en -voorwaarden.
– Het begeleiden van bezichtigingen en sleuteloverdracht.
– Het opstellen van huurovereenkomsten.
– Het uitvoeren van woninginspecties.

Dit klinkt mogelijk eenvoudig, maar houd er rekening mee dat je op de hoogte moet zijn van diverse rechtsgebieden en alle ontwikkelingen (wetten en verordeningen) die zich daarbinnen voordoen. Je blijft dus voortdurend te maken hebben met nieuwe informatie.

hoe werkt als verhuurmakelaar

Het stappenplan van een verhuurmakelaar

Het stappenplan van een verhuurmakelaar begint met een gesprek met de verhuurder die hem of haar benadert met het verzoek tot bemiddeling bij de verhuur van een woning. De eerste afspraak vindt vaak in de betreffende woning plaats, zodat deze meteen kan worden opgenomen.

Voordat een woning kan worden verhuurd, moet er immers een duidelijk beeld bestaan van hoe deze eruitziet. Ook de verhuurdatum en -periode zijn belangrijke informatie. Bij de woningopname bekijkt de verkoopmakelaar onder andere hoe het huis is ingedeeld, in welke staat deze verkeert en wat er eventueel nog moet worden gedaan om deze klaar te maken voor verhuur. Op basis van zijn of haar bevindingen stelt de verhuurmakelaar een verhuurplan en de verhuurwaarden op.

De voordelen als verhuurmakelaar

Wanneer je overweegt te starten als verhuurmakelaar, ben je ongetwijfeld benieuwd naar de voordelen die aan dit beroep zijn verbonden. Wanneer je als verhuurmakelaar werkzaam bent, is de dynamische, nooit stilstaande markt een absoluut pluspunt.

Dit maakt je werk nooit saai. Bovendien zijn je taken heel afwisselend. Het ene moment zit je achter je bureau een huurovereenkomst op te stellen of andere administratieve taken af te handelen, het andere moment ben je bezig met gesprekken. 

Wil je verhuurmakelaar worden? Dan is het ook belangrijk dat je goed kunt omgaan met mensen. Velen noemen de interactie met verschillende partijen zelfs als het leukste van hun baan. Een laatste voordeel is het salaris. Dit zou niet de beslissende factor moeten zijn, maar is wel degelijk mooi meegenomen. Het salaris binnen de vastgoedbranche ligt een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde.

voordelen als verhuurmakelaar

De nadelen als verhuurmakelaar

Natuurlijk is een carrière als verhuurmakelaar niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je met teleurstellingen kunt omgaan. Soms besteed je veel tijd aan een traject en gaat de huur om een bepaalde reden toch niet door.

Ook komen de eisen en vragen die vanuit beide partijen, de verhuurders en de potentiële huurders, komen op jouw schouders terecht. Je dient altijd paraat te staan en  hen klantvriendelijk te woord te staan, ook wanneer je zelf een keer minder vriendelijk wordt aangesproken. 

Daarnaast geldt dat het vak van (verhuur)makelaar geen beschermd beroep is. Dit kan het samenwerken met dergelijke collega’s lastiger maken. Gelukkig vragen de meeste makelaarskantoren wel naar gekwalificeerd personeel. Zo kun je je positief onderscheiden ten opzichte van anderen.

nadelen als verhuurmakelaar

Ontdek de gratis STAP Budget opleiding van Makelaarstalent.nl en word binnen 8 weken tot verhuurmakelaar opgeleid

Denk jij dat het onmogelijk is om als verhuurmakelaar aan het werk te gaan omdat je totaal geen ervaring hebt binnen deze branche? Fout! Scholing is dankzij het STAP Budget een stuk dichterbij. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie en is een budget dat je aanvraagt bij het UWV.

Je kunt daar als werkende of werkzoekende jaarlijks een STAP Budget van maximaal 1000 euro aanvragen. Dit budget gebruik je voor een opleiding of cursus en is bedoeld om -de volledige benaming van het budget zegt het al- je positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.  

Makelaarstalent.nl ontwikkelt verschillende online opleidingen voor geïnteresseerden in de makelaardijbranche. Met een STAP Budget kun je een 8 weken durende opleiding tot verhuurmakelaar volgen. Na de succesvolle afronding van alle modules verkrijg je een certificaat waarmee je je eerste stappen als verhuurmakelaar kunt gaan maken.

De opleiding is zo vormgegeven, dat er iedere week 1 module vrijkomt in de digitale leeromgeving. Deze bevat een podcast, theorieafleveringen, opdrachten en toetsen. Een pluspunt bij het volgen van deze opleiding is dat je hem zo met je andere werkzaamheden kunt combineren.

makelaarstalent.nl
makelaarstalent.nl banner

Wil jij ook beginnen als verhuurmakelaar?

Een STAP Budget kun je iedere twee maanden aanvragen. Op https://www.makelaarstalent.nl kun je jezelf kosteloos aanmelden voor de eerstvolgende termijn. Na deze voorregistratie ontvang je van Makelaarstalent.nl een aanmeldbevestiging.

Wanneer er een nieuwe ronde op het punt staat aan te breken, herinnert de website je eraan dat je je STAP Budget bij het UWV kunt gaan claimen. Het is belangrijk om dat zo snel mogelijk te doen, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Starten als verhuurmakelaar is binnen handbereik. Dus meld je heel snel aan!

Heb jij ook interesse om als (verhuur)makelaar aan de slag te gaan?

Meld je dan gratis aan en wordt een succesvol (verhuur)makelaar!

Ja, ik ben benieuwd!