Starten met Beleggen in Aandelen?

Lees alles op deze pagina hoe je het beste kunt beleggen in aandelen!

Wist je dat er een manier is waarop jij je vermogen kunt laten toenemen? Vroeger spaarden mensen via een spaarrekening, omdat er jaarlijks rente over je spaargeld werd uitgekeerd. Dit rendement was interessant, zeker als je meer en meer geld begon te sparen.

Tegenwoordig is de rente over je spaargeld historisch laag en zoeken mensen naar andere manieren om hun spaargeld nuttig in te zetten. Beleggen wordt steeds populairder en wanneer je weet wat je doet en je geduld hebt, kun jij je vermogen jaarlijks zien toenemen.

Op deze pagina lees je meer over wat beleggen precies is, hoe het werkt en welke voor- en nadelen eraan zitten. Verder kun je lezen hoe je kunt starten met beleggen en kun je meer over het gratis E-book van beleggingsspecialist Harm van Wijk lezen.

Wat is beleggen in aandelen?

Het beleggen van je geld houdt in dat je het investeert in een aandeel, fonds of andere vorm van belegging, met het idee dat de belegging uiteindelijk in waarde zal toenemen. Er zijn veel verschillende manieren waarop jij je geld kunt beleggen. Je zou het bijvoorbeeld zelf kunnen doen, maar dan heb je er veel aandacht en tijd voor nodig om het in goede banen te leiden.

Vandaar dat meer mensen ervoor kiezen om hun geld door een broker te laten beleggen. Een broker is een effectenhandelaar, dit kan een persoon of een bedrijf zijn wat zich specialiseert in beleggingen. Zij kunnen de beleggingen voor je in de gaten houden en ervoor zorgen dat je geld uiteindelijk meer waard wordt.

De meest populaire beleggingen zijn aandelen, vastgoed en beleggingsfondsen. Er wordt aangeraden om alleen met geld te beleggen dat je zou kunnen missen, aangezien er altijd een risico aan beleggingen zit. Als de koers daalt of er een financiële crisis plaatsvindt, kun je namelijk geld verliezen. Beleg dus met een bepaald deel van je spaargeld en houdt er rekening mee dat je beleggingen pas na een aantal jaar meer geld zullen opleveren.

wat is beleggen in aandelen?

Hoe werkt beleggen in aandelen?

Beleggen is zo interessant geworden, omdat je een mooi rendement over je inleg kunt verdienen. Het beleggen van een gedeelte van je spaargeld is de meest slimme zet. Zorg dat je altijd voldoende geld achter de hand houdt voor onvoorziene uitgaven. Het is namelijk wel zo fijn om uit de financiële problemen te blijven. Wanneer je een aandeel koopt, koop je eigenlijk een klein gedeelte van bijvoorbeeld een bedrijf.

Wanneer dat bedrijf zich goed ontwikkeld en steeds succesvoller wordt, is de kans dat de waarde van je aandeel stijgt erg groot. Om je risico’s zo goed mogelijk te spreiden, is het belangrijk dat je niet al je geld op één bedrijf inzet. Je kunt beter kleinere beetjes in meerdere bedrijven steken.

Om het beleggen makkelijker te maken, kun je ervoor kiezen om je geld in beleggingsfondsen te investeren. Dit zijn verzamelingen van meerdere aandelen of obligaties die ook aan meerdere bedrijven gekoppeld zitten. Dit zorgt ervoor dat het geld dat je investeert spreidt en het niet uitmaakt of één van de bedrijven het slechter doet. Als een ander bedrijf in het beleggingsfonds het uitzonderlijk goed doet, worden al je beleggingen weer in balans gebracht.

Obligaties zijn leningen die je aan een bedrijf of overheid gerelateerd orgaan verleend. Een obligatie zorgt voor minder risico dan wanneer je een aandeel van datzelfde bedrijf zou kopen. Hoewel je minder risico loopt, zal je uiteindelijke rendement ook lager uitpakken. Aan obligaties verdien je doordat er rente over de door jou verstrekte lening zal worden betaald.

Je kunt beginnen met beleggen door je aan te melden bij een broker of door zelf te beginnen met het kopen van aandelen etc. Vaak dien je eerst een vragenlijst in te vullen. Op basis van de antwoorden die je geeft wordt je risicoprofiel opgezet.

Wanneer je liever zelf je geld belegt, krijg je vaak een aantal interessante strategieën aangereikt zodra je de vragenlijst hebt ingevuld. Zorg er vooral voor dat jij je beleggingsdoelen goed voor ogen hebt. Je kunt starten met beleggen als je een beleggingsrekening hebt geopend.

Voordelen van beleggen in aandelen

voordelen van beleggen in aandelen

Allereerst is het natuurlijk erg interessant als jij een deel van je spaargeld kunt missen en daarmee wil proberen om meer vermogen op te bouwen. Wanneer je geld belegt, krijg je er een bepaald rendement over uitgekeerd. Dit rendement is hoger dan wanneer je het geld op je spaarrekening zou laten staan.

Wanneer je beleggingen goed gaan, kun je zelfs besluiten om met je verdiende rendement te beleggen, zodat je rendement over je rendement kunt opbouwen. Daarnaast kun je met beleggingen voor een passief inkomen zorgen. Je verdient extra geld, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

Wanneer je start met beleggen, kun je het geld dat je in de beleggingen hebt zitten op ieder gewenst moment weer opnemen. Je beleggingsrekening is altijd toegankelijk. Het is dus een fabel dat je niet meer bij het geld kunt, dat je in beleggingen hebt zitten.

Natuurlijk kunnen beleggingen veel meer opleveren als je ze tientallen jaren kunt laten staan. Maar mocht je geld nodig hebben, kun je het altijd opnemen uit je beleggingsrekening. Verder zien sommige mensen beleggen als hun hobby, het kan je dus ook plezier en persoonlijke verrijking opleveren.

Nadelen van beleggen in aandelen

nadelen van beleggen in aandelen

Het grootste en meest genoemde nadeel aan beleggen is het risico dat erbij komt kijken. Het geld dat je inlegt, kan je (gedeeltelijk) kwijtraken. Dit hoeft natuurlijk niet te gebeuren, maar het kan je wel overkomen. Daarnaast is zelf beleggen tijdrovend aangezien je de koers in de gaten moet houden en je op de juiste momenten moet handelen.

Het is belangrijk dat je over voldoende kennis beschikt als je besluit om zelf te gaan beleggen. Voor je kennis optimaal in orde is, ben je zo een aantal weken of maanden verder. Daarna is het de bedoeling dat je alle kennis up to date houdt. Wanneer je daar geen tijd voor hebt, kun je beter kiezen voor een partij die het geld voor je belegd, in plaats van dat je het zelf doet.

Verder heb je veel geduld nodig om het beste rendement over je beleggingen te ontvangen. Het is geen vorm van snel geld verdienen. Soms gaan er tientallen jaren overheen en kun je het geld opnemen als je bijvoorbeeld met pensioen gaat of bent. Beleg nooit geld dat je op korte termijn nog nodig gaat hebben.

Wil jij ook beginnen met beleggen in aandelen?

Nu je meer over de term beleggen weet, je hebt gelezen hoe je kunt beginnen met beleggen én je de voor- en nadelen hebt doorgenomen, wil je misschien wel direct beginnen met het beleggen van je geld. Wanneer je geïnteresseerd bent in beleggen, is het een goed idee om je er nog veel grondiger in te verdiepen. Hoe meer je over dit onderwerp weet, des te beter de keuzes zullen zijn die je op dit gebied gaat maken.

Experts op het gebied van beleggen kiezen er steeds vaker voor om hun kennis met je te delen. Dit doen zij in de vorm van een online cursus of training en sommige experts schrijven bijvoorbeeld een E-book. Hieronder lees je meer over deze fenomenen.

Ontdek de gratis E-book: ‘Hoe je binnen 5 minuten 30 winstgevende aandelen kunt selecteren’ van de beleggers specialist Harm van Wijk

Ben je van plan om geld te beleggen? Dan ben je bij Harm van Wijk aan het juiste adres. Hij heeft een interessant gratis E-book geschreven, waardoor je leert hoe je winstgevende aandelen kunt herkennen.

>Lees mijn review over Harm van Wijk<

Je leert in dit E-book hoe je aandelen van elkaar kunt onderscheiden, waar je terecht kunt om je aandelen te screenen, hoe je zo min mogelijk risico neemt, maar toch je rendement kunt laten toenemen en nog veel meer.

Hoe fijn is het om tips van een expert te ontvangen? Zodat jij het beleggen van je geld leuk, interessant en waardevol kunt houden.

ook beginnen met beleggen?
e-book

Heb jij ook interesse in beleggen in aandelen?

Het beleggen van een deel van je spaargeld kent risico’s, maar als je het geld goed verdeeld en je er bijvoorbeeld voor kiest om het door een beleggingsexpert te laten beleggen, kan er weinig fout gaan. Wanneer je een broker uitzoekt, kun je vaak een beleggingsprofiel samenstellen.

Hierin staat vastgelegd hoeveel risico je bereid bent om te nemen. Je zou er ook voor kunnen kiezen om een robo advisor in te schakelen. Dit is een slimme robot die de koers nauwlettend volgt en goed kan inschatten of je beleggingen in de juiste aandelen of fondsen zitten. Zo niet? Dan kan de robo advisor ze verplaatsen naar een ander bedrijf etc.

Wanneer je overweegt om te starten met het beleggen van je geld, heb je zoals je ziet veel verschillende mogelijkheden. Kies voor een manier van beleggen die bij je past en waar jij je prettig bij voelt.

Zorg dat je geduld hebt, want de meeste beleggingen groeien pas echt in waarde als ze over een aantal jaren worden verspreid. Hoe jonger je bent op het moment dat je start, des te eerder je er in de toekomst de vruchten van kunt plukken.

Wil jij ook leren beleggen in aandelen?

Download gratis het E-Book van de succesvolste belegger van Nederland: Harm van Wijk

Ja, ik ben benieuwd!
Harm van Wijk
Harm van Wijk

Beoordeling door Simon Tol,

10 apr 2021
5

Harm van Wijk is absoluut een beleggerexpert in Nederland!