Het ontstaan van de Bitcoin
Op 3 januari 2009 werd het startsignaal gegeven voor het Bitcoin netwerk, met Satoshi Nakamoto als eerste deelnemer. Hij gebruikte zijn computer om bitcoin te ‘minen’. Met ‘minen’ wordt het bedoeld we het verwerken van bitcoin transacties in blokken. In het begin waren er eigenlijk helemaal geen transacties, aangezien Satoshi Nakamoto helemaal alleen was.
Met deze code zou een elektronisch betaalsysteem gebaseerd op wiskunde kunnen ontstaan die onafhankelijk is van welke organisatie dan ook. Het idee was om een valuta te produceren die niet verbonden is aan banken, overheden of andere instellingen en die digitaal verstuurd kan worden tegen lage kosten.
Mensen dachten destijds dat het een grap was en namen het niet serieus. Toch waren er een aantal forumleden die wel degelijk enthousiast waren en zij besloten om de open-source code verder te ontwikkelen.
Op dit moment is het nog maar 20 procent van de code origineel, de overige 80 procent is herschreven door de gemeenschap die zich in de loop der tijd heeft aangesloten.
Uiteindelijk werd de cryptomunt zo populair dat de waarde ervan van 0,0001 cent in 2009 groeide tot maar liefst 20.000 dollar in December 2017. Insiders zijn er heilig van overtuigd dat de opmars daar echter niet zal stoppen.
Maar wat is Bitcoin nou eigenlijk precies? Bitcoin verdeeld in 6 onderdelen:
1. Het is een vorm van digitaal geld dat je ook digitaal bewaart. Je slaat het op in een digitale portemonnee en betaalt ook vanuit deze portemonnee, ook wel een wallet genoemd.
2. Niemand checkt Bitcoin. Ze worden niet gedrukt, zoals dollars en euro’s. Ze worden ‘gevonden’ in de code door mensen die computers moeilijke wiskundige problemen laten oplossen. Dit proces wordt ‘mining’ genoemd. Je kan dit zien als digitaal goudzoeken.
3. Gebruikers kunnen bijna geheel anoniem transacties doen. Er bestaat dan ook veel ophef over het feit dat criminelen het gebruiken om geld wit te wassen.
4. Alle transacties worden opgeslagen in één online en openbare grootboekrekening en zijn onomkeerbaar. Eenmaal een transactie gedaan, betekent dat hij niet geannuleerd of geretourneerd kan worden.
5. Bitcoin is het eerste voorbeeld van een groeiende categorie van geld, beter bekend als cryptocurrency.
6. De code is open-source en geschreven in de programmeertaal C++. Open-source betekent dat iedereen de code kan bekijken en aanpassen. Het is zelfs mogelijk een eigen afsplitsing te creëren. Hiermee creëer je je eigen versie van Bitcoin. Dit wordt een fork genoemd.
Bitcoin is in feite niks meer dan een stuk code dat het vertrouwen heeft gewonnen om als geld te operen. Het voldoet aan de 4 eigenschappen van geld, maar je hebt er geen tussenpartijen voor nodig. Maar hoe werkt dit dan voor de gebruikers?
Dit lijkt een grote stap voor het volk om te zetten, zoals we ook ooit moeite hadden om van muntgeld en goud over te stappen op papiergeld. Toch valt deze stap zeer mee, omdat er in feite niet heel veel verandert ten opzichte van het digitale geld zoals we het kennen. Maar er zijn wel zeker verschillen!

Bitcoin versus normaal geld
Bitcoin is een peer-to-peer elektronisch betaalsysteem. Betalingen kunnen tussen twee partijen ontstaan zonder dat daarvoor een financiële institutie benodigd is. Met andere woorden: Bitcoin maakt het mogelijk digitale transacties te doen zonder een ‘vertrouwde tussenpersoon’.
Waar normaal de banken de legitimiteit van de transacties verifiëren, wordt dit nu gedaan door de gebruikers/het netwerk zelf. Voor veel mensen is dit na de economische crisis een geruststelling.
In plaats van dat iemand je een munt zoals de dollar of de euro geeft, krijg je nu een ‘string tekst.’ Hier zitten cijfers, hoofdletters en kleine letters in. Deze tekst is het bewijs dat je nu in het bezit bent van dit stukje Bitcoin.
Maak je geen zorgen, in je wallet wordt gewoon netjes bijgehouden dat deze string je recht geeft op bijvoorbeeld 0,5 Bitcoin. Zelf hoef je niets met deze strings te doen.
Wanneer je geld wilt overmaken tussen verschillende banken dan duurt het een dag. In het weekend duurt dit zelfs langer en voor internationale overboekingen kan het ruim een week duren.
Bij Bitcoin wordt het direct verzonden en maakt de locatie van de ontvanger niet uit. Het is net zo gemakkelijk als het versturen van een e-mail. Men zegt dan ook dat Bitcoin voor banken hetzelfde is als wat e-mail voor de postkantoren was.
Bitcoin bewaar je in een digitale portemonnee en normaal geld kan je ook in een tastbare portemonnee bewaren.
Om te voorkomen dat geld dubbel uitgegeven kan worden, is ons huidige betaalsysteem gecentraliseerd (vanuit één centraal punt wordt gecontroleerd of het geld niet twee keer wordt uitgegeven). Bij Bitcoin wordt deze controle gedaan door de gebruikers zelf door middel van de blockchain. Iedere gebruiker heeft een kopie van deze blockchain.
2 Soorten gebruikers op Blockchain
Je kan dit het best vergelijken met een enorm kasboek waar alle transacties vanuit het verleden in staan. Je hebt op de blockchain twee soorten gebruikers: de gebruikers die het kasboek bijhouden en de gebruikers die de transacties voor het netwerk verwerken.
Fiatgeld is gebaseerd op de economie van het desbetreffende land. Bitcoin is gebaseerd op vraag en aanbod wereldwijd.
De prijs is op dit moment wat de ander ervoor over heeft. Mensen spreken dan ook van een speculatieve munt in plaats van een betaalmunt. In de tijdlijn van Bitcoin kan je zien hoe volatiel de koers van de currency is.
Hoeveel Bitcoins zijn er?
Het is niet mogelijk om extra Bitcoins bij te drukken zoals dat wel wordt gedaan met fiatgeld. Bij Bitcoin kan dit niet doordat deze alleen maar kunnen worden gemined. In de code staat vastgesteld dat er maximaal elke 10 minuten nieuwe Bitcoins worden gevonden en dus nooit meer.
Ook staat van tevoren al vast hoeveel Bitcoins in totaal in omloop zullen komen, dit zijn er maximaal 21 miljoen.
Bitcoin mining
De laatste Bitcoin wordt naar verwachting in 2140 gemined. Het protocol, de regels die Bitcoin laten werken, zorgt ervoor dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins gecreëerd kunnen worden door de miners.
Men zegt dat 21 miljoen Bitcoins lang niet genoeg zijn voor alle mensen op aarde om mee te betalen. Dit hoeft niet per se een probleem te worden, omdat de cryptocurrency deelbaar is tot acht decimalen in plaats van de twee die we kennen bij de euro. Je kan dus 0,00000001 BTC bezitten. Zo’n decimaal heet een Satoshi, vernoemd naar de uitvinder. 0,00000012 Bitcoin is dus 12 Satoshi.
Zoals gezegd komen er maximaal ongeveer elke 10 minuten nieuwe Bitcoins bij. Dit zorgt ervoor dat er nooit een te hoge inflatie zal zijn. Het maakt niet uit hoeveel miners er zijn.
Al is er één miner of al zijn er miljoenen, de code heeft een mechanisme ingebouwd dat er alsnog maximaal elke 10 minuten nieuwe Bitcoins worden gevonden. Hoe meer miners, hoe lastiger het is om ze te vinden.
Ook het aantal nieuwe Bitcoins dat gevonden wordt, staat vast. In het begin waren dit 50 Bitcoins per 10 minuten. Maar ook hiervoor is iets in de code gebouwd om de inflatie te dempen. Ongeveer elke 4 jaar gaat de beloning voor het minen door de helft.
Na 4 jaar (2012) was de inflatie dus nog maar 25 Bitcoins per 10 minuten en weer 4 jaar later (2016) was dit nog maar 12,5 Bitcoins. In Mei 2020 was de laatste halving wat ervoor zorgde dat er nog maar 6,25 Bitcoins per 10 minuten werden gevonden.
Deze halvings zorgen tot nu toe altijd voor flinke prijsstijgingen. Dit komt doordat er veel minder verkoopdruk is (deze wordt gehalveerd) vanuit de miners die hun winsten willen verzilveren. De volgende halving wordt in 2024 verwacht.

Welke problemen ervaart Bitcoin?
Bitcoin is een revolutionaire technologie die de wereld zal veranderen, maar het is nog lang niet perfect. Bitcoin loopt tegen de volgende problemen aan:
1. Bitcoin is moeilijk om te begrijpen
Het bestaat alleen digitaal, het is een compleet nieuwe manier van betalen en het zit ook nog eens technisch zeer complex in elkaar. Veel mensen vinden het lastig te begrijpen dat het geld niet bij een bank vandaan komt, laat staan dat je het niet in je hand kan houden.
Door het gebrek aan begrip is het voor veel mensen lastig om de technologie in gebruik te nemen. Dit zorgt voor een langzame adoptie van de technologie.
Er wordt op dit moment moet Bitcoin nog gezien worden als een experiment. Het is nieuw en moeilijk te begrijpen. Bedrijven zijn hard bezig om de ease-of-use te verbeteren. Wanneer zij hierin slagen, kunnen meer mensen de technologie toepassen op hun leven.
2. Kwetsbaarheid
Wanneer iemand bij de private key (hierover meer in het deel ‘Veiligheid’) van jouw BTC-wallet kan komen, kan hij/zij jouw coins stelen en dan zijn ze voor altijd weg. Of erger, je raakt zelf je private key of wallet kwijt.
Er zijn genoeg verhalen van mensen die miljoenen euro’s aan Bitcoin zijn kwijtgeraakt doordat ze hun harde schijf met hun oude wallet hebben weggegooid.
Het is dan ook belangrijk je computer zeer goed te beveiligen. Dingen als de beveiliging van je computer, cold storage en 2FA-authenticators kunnen nogal overweldigend zijn. Mensen zijn hier niet in thuis en dit zorgt ervoor dat er veel fouten gemaakt.
Uit een recent onderzoek is gebleken dat hierdoor al zo’n vier miljoen Bitcoin zijn verloren. Deze kwetsbaarheid schrikt veel mensen af om de valuta daadwerkelijk in gebruik te nemen. We hebben daarom een belangrijk hoofdstuk in deze Masterclass gewijd aan de beveiliging van je cryptocurrency’s.
3. Bitcoin is langzaam
Op dit moment is het netwerk van Bitcoin met een capaciteit van zeven transacties per seconde erg langzaam. Ter vergelijking, VISA kan in theorie 56.000 transacties per seconde aan. Met de recente populariteit van Bitcoin kan je je voorstellen dat de rijen lang zijn voor de uitvoering van een transactie.
Wanneer je iets in de winkel wilt kopen is het niet aantrekkelijk dat je ruim een uur moet wachten alvorens de betaling is binnengekomen. Je kan het gezellig maken met een kop koffie maar erg praktisch is het niet.
Er wordt op dit moment wel hard gewerkt aan oplossingen, zoals het Bitcoin Lightning Network, maar het is nog afwachten of deze daadwerkelijk goed werken.
4. Geen consumentenbescherming
Bedrijven zoals Paypal en creditcardbedrijven kunnen kopers beschermen met een ‘geld-terug-regeling’. Wanneer consumenten worden bedrogen door een verkoper en zij kunnen aantonen dat er iets misleidend is gebeurd, hebben zij recht op een retournering van het geld.
Bitcoin heeft deze bescherming niet. Dit kan consumenten afschrikken om de munt te gebruiken voor online betalingen. Het cryptoproject Utrust heeft deze bescherming wel ingebouwd.
Forks
De problemen van Bitcoin, zoals de langzame transacties en de hoge transactiekosten, zijn voor iedereen bekend. Ook voor de Bitcoingemeenschap zelf. Er is binnen deze community dan ook hevig gediscussieerd over hoe ze de problemen het best kunnen aanpakken.
Helaas wisten ze over geen enkele oplossing totale overeenstemming te bereiken. Dit zorgde ervoor dat er verschillende groepen binnen de gemeenschap ontstonden die allebei hun eigen plan hadden. Deze groepen hebben zich afgesplitst van het huidige Bitcoin-protocol.
Een kruising wordt dan ook wel een hard fork genoemd. Een aantal bekende hard forks zijn Bitcoin Cash, Bitcoin Gold en Bitcoin Segwit2X. Deze forks proberen ieder op hun eigen manier de problemen van langzame transacties en hoge transactiekosten aan te pakken. Of dit ook daadwerkelijk gaat lukken is voor velen nog maar de vraag.
Bekijk hier de video over ‘Bitcoin’:
