Wat is Blockchain?

De Blockchain technologie uitgelegd, wat zijn de voor-en nadelen?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Wat is Blockchain?

Blockchain wordt de meest revolutionaire technologie sinds het internet genoemd. Het kan iedereens dagelijks leven drastisch gaan veranderen. Het heeft de potentie om de stand van zaken volledig op zijn kop te zetten en alle tussenpersonen en -instanties te vervangen.

Het heeft alleen één groot nadeel. Niemand begrijpt het nog echt goed. Op deze pagina gaat het wel jou helpen om het te begrijpen.

De huidige vorm van geld en transacties

Om goed te snappen wat blockchain is en wat de voordelen zijn, is het van belang om te begrijpen hoe geldtransacties tegenwoordig werken. Laten we beginnen met wat cijfers. 2009 werd in Nederland 72% van alle transacties nog in de vorm van contant geld gedaan.

In 2019 is dit aantal gedaald naar 33%. Overige 67% van de transacties wordt dus digitaal gedaan en dit percentage lijkt alleen maar verder en verder te stijgen.

Er zit hier wel een groot verschil in de grootte van de transacties. Contant betalingen lijken in volume per betaling te dalen, waar digitale transacties in volume juist uitzonderlijk stijgen. We zien ook steeds meer plekken waar het überhaupt niet meer mogelijk is om met contant geld te betalen.

Duitse toeristen raken in Amsterdam helemaal in de war als ze hun parkeerplek niet met munten kunnen betalen, maar alleen met een betaalpas. De digitale vorm van geld is aan een flinke opmars bezig, maar deze vorm werkt op een geheel andere manier dan contant geld.

Meld je gratis aan voor de Bitcoin training!

Een voorbeeld

We pakken er een voorbeeld van Alice en Bob bij om dit goed te analyseren, zodat je goed doorhebt in hoeverre deze twee vormen van betalen van elkaar verschillen. 

In dit voorbeeld geeft Alice een biljet van 5 euro aan Bob. Het is dan meteen duidelijk dat dit 5-eurobiljet niet meer in het bezit is van Alice, want het biljet is fysiek van eigenaar veranderd. 

Bij digitale transacties is dat wel anders. Iets of iemand moet bijhouden dat Alice inderdaad 5 euro heeft overgemaakt naar Bob. Het is eigenlijk niks meer dan cijfertjes die aangepast en bijgehouden worden.

Momenteel is het zo dat alle banken dit voor ons doen. Als Alice een betaalrekening heeft bij de ING en 5 euro overmaakt naar Bob, dan zorgt de ING ervoor dat het cijfertje van Alice haar rekening met 5 omlaag gaat en het cijfertje van Bob zijn rekening met 5 omhoog. 

Dit houdt de ING allemaal bij in hun grootboek (in de cryptowereld wordt dit ook wel ‘ledger’ genoemd). Een grootboek is “de registratie in debet- en creditboekingen uit alle financieel dagboeken op volgorde van categorie en binnen die categorie op volgorde van tijd.”

Of simpelweg: een enorm boekhoudwerk dat alle transacties bijhoudt die ooit (bij de desbetreffende instantie) gedaan zijn.

Als wij 5 euro naar iemand overmaken, dan is dit een simpele transactie. De gemiddelde bank doet echter miljarden transacties per jaar en moet deze dus allemaal bijhouden in haar grootboek.

Veel hiervan wordt automatisch gedaan, maar toch zijn er alleen bij ING Nederland al ruim 12.000 medewerkers nodig om dit allemaal in goede banen te leiden.

Daarnaast zijn er nog extra kosten voor de huur van de gebouwen, het onderhouden van relaties, de marketing etc. In totaal heeft dit de ING in 2018 13,4 miljard euro gekost. De bank draaide hierbij een omzet van bijna 18,1 miljard euro met een nettowinst van 4,7 miljard euro.

Deze winst komt allemaal uit de zakken van klanten en bedrijven. Als consument betalen wij bijvoorbeeld om een rekening bij de bank te mogen hebben. Daarnaast hebben bedrijven ook bankkosten zoals het betalen van een klein bedrag bij iedere transactie die ze doen of die bij hen gedaan wordt. 

In dit geval hebben we het alleen over de Nederlands versie van de ING, maar er bestaan wereldwijd nog vele duizenden andere banken waarvan sommige winsten maken waar de ING haar vingers bij aflikt.

In het jaar 2018 maakten de grootste Amerikaanse banken bijvoorbeeld een gezamenlijke winst van ruim 120 miljard dollar(!). Waarom deze cijfers? Omdat al deze kosten straks overbodig kunnen zijn dankzij blockchaintechnologie.

blockchain technologie

De technologie uitgelegd

Blockchaintechnologie biedt een manier voor mensen of instanties die elkaar niet vertrouwen om overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijke digitale geschiedenis.

Die gemeenschappelijke digitale geschiedenis is belangrijk, omdat digitale valuta en transacties in theorie gemakkelijk te kopiëren zijn.

Met een digitale geschiedenis die we met zijn allen delen, wordt kopiëren erg lastig zonder dat iemand dit ziet. Zelfs onmogelijk. Blockchaintechnologie lost dit probleem dus op zonder dat hier een vertrouwde tussenpersoon of -instantie voor nodig is.

Wellicht is dit veel te theoretisch als je dit zo in een keer voor je kiezen krijgt. Laten we daarom teruggaan naar het voorbeeld van Alice die 5 euro wil overmaken naar Bob. Nu wordt dat allemaal bijgehouden door de banken, omdat het een chaos zou worden als we dit zelf allemaal moesten doen.

Het heeft jaren geduurd voordat hier een betere oplossing voor kwam, dan die peperdure banken. Met blockchaintechnologie is deze er dan eindelijk gekomen. De blockchain zorgt ervoor dat de transactie van 5 euro automatisch wordt toegevoegd aan een wereldwijd grootboek waarin álle transacties worden bijgehouden.

Vervolgens wordt door de mensen die aan het Bitcoinnetwerk zijn aangesloten automatisch gecheckt of deze transactie valide is. Er is geen tussenpersoon meer nodig (zoals een bank) die dit allemaal bijhoudt, dit wordt allemaal automatisch gedaan door de blockchain en de computers die dit draaiende houden (de miners en de nodes). Maar hoe gaat dit precies in zijn werk?

Voorbeeld blockchaintransactie

We houden het bij hetzelfde voorbeeld, maar dit keer verstuurt Alice de 5 euro via de blockchain naar Bob. Deze 5 euro wordt online gepresenteerd als een ‘block’ (ofwel blok). Dit block bevat alle informatie over de transactie, zoals de waarde. De tijd dat het is verstuurd, vanaf wie het is verstuurd, naar wie het is verstuurd, et cetera. Dit block wordt vervolgens gecontroleerd door ‘miners’ en ‘nodes’. 

Miners en nodes zijn, zoals eerder aangegeven, gebruikers die ervoor zorgen dat de blockchain veilig is en werkbaar blijft. Kort samengevat zorgen miners vooral voor rekenkracht, terwijl nodes voornamelijk controleren.

Dit zijn in feite computers die een kopie van de gehele blockchain op de harddrive hebben staan en zo kunnen controleren of Alice inderdaad wel die 5 euro in haar bezit heeft die zij probeert te versturen. 

De miners die dit controleren worden willekeurig bepaald en krijgen een kleine vergoeding voor het werk dat ze leveren om de energiekosten te dekken plus een beetje extra om het leuk te houden.

Als de miners in het netwerk beslissen dat het inderdaad een valide transactie is en Alice niet stiekem geld geeft dat zij niet heeft, dan wordt het block goedgekeurd en toegevoegd aan de blockchain, waardoor Bob zijn 5 euro ontvangt. 

Deze block zal dan bij een volgende transactie wederom gecheckt worden, zodat Bob de 5 euro weer uit kan geven. Terwijl Alice dit juist niet meer kan.

Als Alice bijvoorbeeld besluit dezelfde 5 euro aan Chris te geven, dan zullen de miners meteen zien dat zij dit geld helemaal niet meer heeft. De transactie zal in dat geval afgekeurd worden en niet aan de blockchain worden toegevoegd. Chris krijgt dan dus niet deze 5 euro.

Als je dit begrijpt, begrijp je al meer dan 99% van de wereld en kan je op verjaardagen uitsloven dat jij daadwerkelijk begrijpt waarin je investeert. De voordelen van blockchain komen echter niet alleen tot uiting in nationale transacties, maar ook voor internationale transacties heeft de blockchain veel extra voordelen.

blockchain info

De snelheid van blockchain

Hoe kan het dat wanneer je een mailtje stuurt naar iemand in Afrika, dit mailtje binnen enkele seconden gratis aankomt? Terwijl het een paar dagen duurt en een hoop geld kost als je naar diezelfde persoon geld wilt sturen? In feite doe je niet veel anders.

Het is in beide gevallen een soort digitale boodschap die van de ene persoon naar de andere gaat.

De reden waarom dit met e-mails wél kan, is omdat het gehele systeem achter alle e-mailclients (Gmail, Hotmail, et cetera) hetzelfde is. Ze communiceren in de basis allemaal in dezelfde taal. Dit is bij centrale afgesloten systemen een groot nadeel.

Ze communiceren allemaal in hun eigen aparte programmeertaal en hierdoor is het moeilijk om ze op elkaar aan te laten sluiten zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid.

Vrijwel alle bancaire systemen hebben hier last van. Momenteel wordt dit voornamelijk opgelost door een tussenpersoon. Tussen deze verschillende systemen te plaatsen die voor genoeg vertrouwen en controle zorgt om de transacties plaats te laten vinden.

Dit zorgt er echter voor dat de huidige banksystemen duur, langzaam en fraudegevoelig zijn. Ook hier kan de blockchain een oplossing voor zijn. 

Als alles en iedereen gebruikmaakt van hetzelfde systeem, de blockchain, kan een transactie van Alice in Nederland naar Bob in Zimbabwe binnen enkele seconden en voor weinig geld gebeurd zijn. Blockchain stopt echter niet bij het bijhouden van een simpele transactie, maar gaat nog veel en veel verder.

Blockchain is meer dan geld

Op dit moment is Bitcoin nog veruit de grootste en meest bekende blockchainapplicatie. Maar de nummer twee, Ethereum, is hard op weg om die voorsprong in te halen.

Ethereum is vooral bekend geworden doordat het zich niet alleen focust op blockchain als transactiemiddel. Maar ook bij het opstellen van smart contracts.

Bekijk hieronder de video over Blockchain:

coinmerce review

Ook geld leren verdienen met Crypto?

Schrijf je in voor de Gratis online Bitcoin + Ontvang 3 Gratis E-Books

Ja! Ik wil graag die Gratis Training volgen!



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *