Wat is Crypto Trading?

En welke 3 soorten traders zijn er eigenlijk?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten
crypto trading bitvavo

Wat is Crypto Trading?

In het kort: Crypto Trading is letterlijk de handel in cryptocurrency’s. Over het algemeen doe je dit op een cryptocurrency-exchange, die hier speciaal op is ingericht. 

Wanneer je begint aan crypto trading, dan kun je natuurlijk op goed geluk investeren en hopen dat je investering achteraf rendement oplevert. In plaats daarvan kun je ook een veiligere methode hanteren en je verdiepen in de Technische Analyse.

Technische analyse is feitelijk de cijfermatige analyse van koersen, timeframes, trends en patronen, om op basis daarvan de kansen en bedreigingen in een koersontwikkeling vast te stellen. Of in ieder geval een poging daartoe te wagen.

Crypto trading is namelijk sterk te vergelijken met de ‘gewone’ aandelenhandel. Net als in deze handel kenmerken koersen zich op basis van verschillende timeframes en ontwikkelingen en zie je verschillende type handelaren terug in verschillende type markten.

Begrippen als day trader of swing trader heeft allemaal te maken met trading timeframes.

trading timeframes

Wat zijn trading timeframes?

Trading timeframes zijn de weergaves van dezelfde koers in verschillende tijdvakken. Bijvoorbeeld de BTC/USD-pair. Oftewel: de koers van de Bitcoin ten aanzien van de Amerikaanse dollar. De cryptomarkt is 24 uur per dag, 7 dagen per week open en daar gebeurt dan ook van alles in. 

Een timeframe is dan ook een specifiek tijdvak waarin je kunt zien hoe een koers zich ontwikkelt. Je zult vast begrijpen dat een timeframe van een maand een stuk minder grillig verloopt dan een timeframe van een minuut.

Als namelijk elke minuut bijgehouden wordt wat er met een koers gebeurt, dan zul je na 3 maanden enorm veel data en stijgingen en dalingen te zien krijgen.

Hanteer je daarentegen de timeframe van een maand, dan lijkt al die grilligheid en actie niet te bestaan en beperkt een grafiek zich tot drie candles. Trading timeframes heb je in enorm veel verschillende varianten, die elk weer hun eigen voor- en nadelen met zich meebrengen.

Als vuistregel kun je vasthouden dat, hoe groter de timeframe is, hoe betrouwbaarder de data is. Hoe kleiner de timeframe, hoe volatieler de data lijkt.

Dus ter opsomming:

Een timeframe van 1 uur geeft dus 1 prijsupdate per uur. 

Timeframe van 1 dag geeft dus 1 prijsupdate per dag.

Een timeframe van 1 week geeft dus 1 prijsupdate per week.

Et cetera…

welke traders zijn er?

Verschillende traders en hun timeframes

Je hebt een drietal verschillende type traders. Je hoeft je niet per definitie te associëren met één van de drie, maar het is belangrijk om ze een beetje uit elkaar te houden. Er zijn 3 soorten traders:

Day trader

Swing trader

Position trader

Het verschil tussen deze traders zitten met name in hun type persoonlijkheid, of hun persoonlijke voorkeursstijl qua handelen, maar ook in de timeframes die ze gebruiken. Feitelijk zijn die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar daarover later meer in de Crypto Trading artikel.

Day trader

De benaming ‘Day trader’ stamt een beetje af van de maximale timeframe waarop een day trader actief is. Een day trader richt zich namelijk op timeframes tussen de 60 seconden en 24 uur. Doorgaans is dit ook de periode dat een day trader maximaal een positie vasthoudt. Er gebeurt dus veel bij een day trader. Meerdere trades per dag doorvoeren is eerder een regel dan een uitzondering. 

day trader


Swing trader

De Swing trader doet het wat rustiger aan dan de Day trader en zit gemiddeld tussen de 2 en 7 dagen in een trade. Een swing trader laat zich niet snel leiden door ontwikkelingen die zich in timeframes van enkele minuten voordoen en houdt liever wat meer overzicht.

Een Swing trader is, in tegenstelling tot een day trader, ook niet per definitie de hele dag aan de buis gekluisterd om te handelen. Een swing trader gebruikt zowel lower timeframes (LTF) van minuten en uren als hogere timeframes (dagen en weken) om zijn strategie te bepalen. 

swing traders

Position trader

De ‘position traders‘ zijn ook wel de rotsen in de branding. Al staat de hele wereld in brand, de position trader houdt gewoon vast aan zijn ingeslagen koers en gaat puur voor de lange termijn focus.

Een ‘position trader‘ kan een positie rustig meerdere maanden of zelfs jaren innemen, voordat hij besluit om ze van de hand te doen. Een position trader zal dan ook zich met name focussen op de higher timeframes (HTF), zoals dagen, weken, maanden of jaren. 

position trading

Wanneer sluit een timeframe?

Kies je voor een timeframe van 5 minuten en is het 10:19 plaatselijke tijd, dan zal je gekozen timeframe worden weergegeven in blokken van 5 minuten in meerdere candlesticks die elk een tijdvak van 5 minuten vertegenwoordigen. Je ziet bijvoorbeeld de volgende candlesticks in beeld:

09:45 – 09:50

09:50 – 09:55

09:55 – 10:00

10:00 – 10:05

10:05 – 10:10

10:10 – 10:15

10:15 – 10:20

De laatste is wellicht wat opmerkelijk, want als het 10:19 is, weet je natuurlijk niet hoe de candle van 10:15 – 10:20 er uiteindelijk uit komt te zien. Wanneer je wat beter kijkt, zul je ook zien dat de respectievelijke candle tussendoor continu verspringt op basis van de laatste koersschommelingen. 

Pas wanneer het 10:20 is, wordt de candle definitief afgesloten en ontstaat er een nieuwe candle (voor 10:20 – 10:25) die weer op dezelfde manier continu wordt bijgewerkt. Je ziet het aantal seconden, minuten, uren, dagen, weken of maanden totdat de candle wordt gesloten terug in je trading charts van bijvoorbeeld Tradingview.

Verschillende trading timeframes combineren

Het is natuurlijk heerlijk om zo ontzettend veel verschillende opties tot je beschikking te hebben. Of je nu gaat voor een interval van seconden, minuten, uren, dagen, weken of maanden, voor elke analyse is er wel iets te zeggen of te vinden. 

Toch bieden zoveel opties ook vaak keuzestress. Welke interval en timeframe moet je nu precies kiezen? En waarom? Je kunt verschillende intervallen voor verschillende doeleinden gebruiken.

Hoogte timeframe bepaalt betrouwbaarheid

Een algemeen consensus is dat een timeframe of interval betrouwbaarder wordt naarmate deze hoger wordt. Het betekent niet dat candles van 15 minuten per stuk daardoor ineens onbetrouwbaar zijn of niet zouden kloppen. Het betekent louter dat de koerswijzigingen van de afgelopen 15 minuten relatief weinig zeggen over marktsentiment, tendens en trends.

Het is belangrijk om te begrijpen dat een 5 minute candle precies dezelfde cijfers laat zien als 5 opeenvolgende 1 minute-candles. De data verandert namelijk niet. De 5 candles van 1 minuut geven alleen wat meer tussentijdse data weer. De koersen blijven identiek, onafhankelijk van welke interval je precies kiest.

Wanneer je op zoek gaat naar trends of naar support & resistance-levels, kies je doorgaans een wat hoger timeframe. Ben je op zoek naar meer context, dan kies je doorgaans voor een wat lager timeframe.

Dus: hoe hoger het gekozen timeframe, hoe betrouwbaarder de trend of tendens is om je keuzes op te baseren.

Verschillende timeframes, verschillende signalen

Het kan voorkomen dat timeframes elkaar tegenspreken. Een koers kan namelijk een dalende lijn laten zien op een timeframe van enkele uren, terwijl hij de afgelopen minuten naar boven knalt. Kijk voor meer inzicht eens naar de afbeelding hieronder.

Wanneer je uitgaat van de 1 dag timeframe, zul je van mening zijn dat je na de helft in een sterk stijgende tendens zit. Ga je uit van een timeframe van een minuut? Dan zul je over dezelfde periode dezelfde tendens zien, maar zit er veel meer grilligheid en dalingen tussendoor, in plaats van één stijgende lijn naar boven.

Het is dus heel goed mogelijk dat verschillende timeframes een tegenstrijdig beeld afgeven. Dit is niet goed, dit is niet slecht. Dit is puur iets wat belangrijk is om in je achterhoofd te houden. Verschillende traders kunnen dus een verschillende opvatting over de prijsontwikkeling hebben. En allemaal gelijk hebben.

Timeframes van hoog naar laag gebruiken in crypto trading

Wanneer je van plan bent om een goed koopmoment te bepalen voor de inkoop van de crypto’s die jou enorm rijk moeten gaan maken, zul je vooral een aantal timeframes combineren. Dit doe je doorgaans van hoog naar laag. Hiermee bedoelen we het volgende:

De hogere timeframes gebruik je voor de trends en je bepaalt hierin ook je support- en resistance levels. Of je stop-limit grenzen. Hoe hoger de timeframes namelijk zijn, hoe beter je in staat zult zijn om een helikopter-view te bewaren en om het grote plaatje te kunnen zien. De hogere timeframes bieden namelijk ook het stevigste fundament qua data. 

Je bepaalt het uiteindelijke koop- of verkoopmomenten op een laag timeframe. Hier spot je namelijk op basis van de grilligheid van de markt op het moment zelf het ultieme moment om je crypto aan te schaffen of van de hand te doen. Na de in- of verkoop zoom je weer uit naar een hoger timeframe, waarin deze cyclus zich herhaalt. De grootste valkuil is namelijk om op een te laag timeframe te blijven kijken naar de trend en op basis daarvan een keuze te maken die haaks staat op een hoger timeframe die een andere (en beter gefundeerde) trend laat zien.

Hiermee voorkom je dat je jezelf achteraf een trap moet geven omdat je zo stom bent geweest om een trend op een te laag timeframe verkeerd te interpreteren en jezelf daarmee een nieuwe Lamborghini door de neus te boren.

Beste trading timeframe voor crypto trading

Het zou natuurlijk mooi zijn als je een pasklare oplossing zou krijgen voor je vraagstuk rondom het beste trading timeframe voor crypto trading. Er is alleen geen pasklare oplossing. Het beste trading timeframe is namelijk van één cruciale factor afhankelijk: jijzelf.

Wanneer je (bijvoorbeeld) als Day trader aan de slag bent, zit er een sterk verschil in het day traden op een timeframe van 5 minuten en een timeframe van 1 of 4 uren. Het ene is simpelweg enorm veel dynamischer dan het andere. Ook hiervoor geldt: er is geen goed of fout. Er is alleen persoonlijke voorkeur.

De ene trader wordt knettergestoord van het traden op een timeframe van 5 minuten, terwijl de andere trader in slaap valt wanneer hij trade op een timeframe van een uur. Het is ook niet voor niets dat de ‘high-over’ verschillen tussen Day Traders, Swing Traders en Position Traders voornamelijk afhankelijk zijn van de persoonlijkheden van traders.

In letterlijke zin kun je die lijn dus doortrekken naar de voorkeursstijl binnen de respectievelijke timeframes. Hou je van hectiek, chaos en een hoge mate van interactie en iteratie? Dan past een laag timeframe goed bij je. Hou je meer van strategie, lange adem, focus en kalmte, dan past een hoger timeframe beter bij je. Hou hoe dan ook altijd meerdere timeframes in de gaten om een totaalplaatje te blijven behouden. 

Ook handelen in crypto?

Krijg een welkomstbonus en
verhandel €10.000 zonder handelskosten
Ja ik wil me aanmelden bij Bitvavo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *