Wat is een Trading Indicator?

Welke 6 Indicatoren zijn de beste?

Gemiddelde leestijd: 14 minuten
wat is een trading indicator

Een Trading Indicator is een signaal dat de koersontwikkeling van een product, aandeel of crypto afgeeft aan een trader en die zo een indicatie (een hint) geeft dat de koers op het punt staat om een bepaalde kant op te gaan. Met een bepaalde richting bedoelen we dus dat de koers zal gaan stijgen of dalen.

De uitdrukking “in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst” is bij uitstek van toepassing op trading indicatoren. Als een indicator namelijk 100% van de tijd daadwerkelijk tot gevolg zou hebben dat je het ultieme moment kunt pakken om in of uit een crypto te stappen, zouden we allemaal heel rijk zijn. Natuurlijk is dat absoluut een mooi doel, maar het is belangrijk om realistisch te blijven.

wat is een trading indicator

Waar kun je een Trading Indicator toepassen?

Er zijn verschillende platforms waar je de koersontwikkeling van cryptocurrency’s kunt bijhouden. Bijvoorbeeld het platform Tradingview.

Met Tradingview kun je waanzinnig veel op het gebied van technische analyses. Je vind er niet alleen de historische grafieken van de koersontwikkelingen van al jouw favoriete (en nog een heleboel andere) cryptocurrency’s, maar je kunt ook naar genoegen zelf allemaal lijntjes, vlakken, trendlijnen en curves in de grafieken tekenen om zo voor jezelf een totaalbeeld te schetsen.

Maar daarbij stopt het niet. Je kunt er namelijk ook allemaal indicatoren aan toevoegen! Sterker nog, je kunt zo waanzinnig veel indicatoren aan je grafieken toevoegen dat een wiskundige professor er zelfs geen pap meer van kan maken. Wij geven je dan ook graag mee dat het handig is om je grafieken (charts genoemd in Tradingview) overzichtelijk te houden en indicatoren los van elkaar in je charts te plotten. 

Maar welke indicatoren worden dan vaak gebruikt? Nou, deze bijvoorbeeld.

Welke Trading Indicatoren zijn er zoal?

Er zijn werkelijk heel veel trading indicatoren die je een duw de goede kant op zouden kunnen geven. Hieronder zie je de zes populaire varianten op een rij. Je hoeft ze niet alle zes te gebruiken.

Misschien combineer je er twee van de zes, of vier. Of slechts één in combinatie met weer een andere indicator die in deze lijst nog niet voor komt. Het kiezen van een indicator (of reeks indicatoren) waar jij je goed bij voelt is een persoonlijke keuze. Maar goed, omdat je toch ergens moet beginnen, zetten we even een persoonlijke top 6 indicatoren kort op een rijtje.

Indicator 1: RSI

De Relatieve Sterkte Index of RSI is een indicator die helpt het koop- of verkoopmoment van aandelen te bepalen. De horizontale as is een tijdas, de verticale as vertoont een schaal die 0 als minimum en 100 als maximum heeft. Op 30 en 70 wordt er een horizontale lijn getekend, zo ontstaan drie zones. De zone tussen 0 en 30 wordt de koopzone genoemd, deze tussen 30 en 70 de neutrale en de zone tussen 70 en 100 de verkoopzone.

RSI Indicator

Indicator 2: MACD

Moving Average Convergence Divergence (MACD) is een veelgebruikte indicator binnen de technische analyse. In gebruikte termen of vrije vertaling is de Moving Average (MA) component die de trendlijn weergeeft (bullish of bearish) en is de C de Convergence, waarin de lijnen dichter naar elkaar toebewegen. Tot slot staat de Divergence (D) voor de situatie waarin de lijnen van elkaar af bewegen. Wanneer de lijnen elkaar raken ontstaat er een verkoop- of inkoopsignaal.

MACD Indicator

Indicator 3: Ichimoku Cloud

Ichomoku Cloud is ook 1 van de indicatoren. Hoewel beweerd wordt dat je met Ichimoku Cloud geen andere indicatoren nodig hebt om succesvol te zijn.

De vrije vertaling van de Ichimoku Cloud is ‘Wat je vanaf een berg kunt zien’, doelend op de analyse die je op afstand toepast. Alles draait bij deze indicator op het marktsentiment rondom de ‘Kumo Cloud’.  Prijs boven de Kumo Cloud is bullish (koopsignalen) en prijs onder de Kumo is bearish (verkoopsignalen). Als de prijs in de Kumo Cloud beweegt is er geen duidelijk sentiment (range).

Inchimoku cloud

Indicator 4: Bollinger Band

De Bollinger Bands indicator vormt een band rondom een Moving Average (MA), op basis van volatiliteit. De band wordt berekend uit de standaarddeviatie van de koersen over de ingestelde MA periode, vermenigvuldigd met een band factor. 

Omdat de bandbreedte van de Bollinger Bands indicator afhankelijk is van de standaarddeviatie, neemt de bandbreedte toe wanneer de volatiliteit van de crypto toeneemt, en wordt de band smaller naarmate de koers stabieler en minder beweeglijk wordt. De Bollinger Bands kunnen als volgt worden geïnterpreteerd:

– Bij een smalle band is de kans op een heftige uitbraak naar boven of beneden groot.

– Wanneer de koers buiten de band treedt, dan signaleert dit vaak een voortzetting van de huidige trend.

– Een koersbeweging die begint bij een van beide banden zet meestal door tot de andere band. Dit kan helpen om koersdoelen te bepalen.

Bollinger band indicator

Indicator 5: Moving Average

De term Moving Average is al een paar keer gevallen als onderdeel van andere indicatoren. Maar Moving Average op zichzelf is ook een indicator. De letterlijke vertaling van Moving Average is ‘voortschrijdend gemiddelde’. Feitelijk is dat ook hetgeen wat Moving Average inzichtelijk maakt.

Stel dat je een MA(30) neemt, de 30 staat dan voor het aantal perioden (vaak dagen) waarover de MA wordt berekend. Deze waarde wordt elke dag berekend, waarbij de oudste waarde wordt weggedaan in de dataset zodat de nieuwe dag die voorbij is gegaan erbij komt en zo blijft het aantal dagen waarvan de sluitingsprijzen hebben op 30.

Op die manier laat de lijn duidelijk zien of er een opwaartse of neerwaartse trend zichtbaar is, zonder je op de uitschieters blind te hoeven staren.

moving average indicator

Indicator 6: Fibonacci Levels

Wanneer je toe bent aan écht een stukje wiskunde dan kun je niet om de Fibonnaci Levels heen. Deze indicator, gebaseerd op de Italiaanse wiskundige Fibonacci, maakt gebruik van de Fibonacci cijferreeks en de daarbij behorende ratio’s. 

Om het een beetje kort te houden, zijn er een aantal ratio’s belangrijk. De meest belangrijke ratios die je moet kennen zijn: 0.236, 0.382, 0.500, 0.618, 0.764. Dit zijn ook de getallen die je terug ziet komen in de fibonacci-indicator. Op deze punten vindt volgens de theorie vaak een support of resistance plaats. 

fibonacci levels indicator

Hoe kies je nu de juiste Trading Indicatoren?

Zoals gezegd is het kiezen van trading indicatoren die bij je passen echt een ontzettend subjectief onderdeel. Als jouw goede vriend of vriendin bij de MACD waanzinnig goed werkt, hoeft dat voor jou niet ook zo te zijn. En andersom ook. Wanneer iemand een bepaalde indicator waardeloos vindt, betekent het geenszins dat jij er niet succesvol mee kunt zijn of worden. 

Het feit is dat alle indicatoren direct of indirect hetzelfde doel hebben. Op basis van een bepaalde aanname, algoritme of berekening, geeft een indicator aan wat voor een type trend er gaande is en of iets als een koop- of verkoopsignaal moet worden gezien. Dat betekent overigens niet dat elke indicator hetzelfde moment als een koop- of verkoopmoment zal herkennen. 

Wanneer het bijvoorbeeld gaat over het aantal aangekochte of verkochte volumes, zegt dat iets over het sentiment. Niet elke indicator houdt rekening met volumes. Een wiskundige benadering zal eerder op een aantal grondbeginselen terugvallen, waarin de indicatoren die vooral kijken naar ontwikkelende trends veel meer gericht zijn op marktsentiment. 

Belangrijk is om te beseffen dat er geen goed of fout is. Er is geen indicator die het altijd goed heeft, of een indicator die het altijd fout heeft. De hele essentie van een indicator is dat hij overeenkomt met een strategie die je zelf prettig vindt. En waarop je vertrouwt. En welke indicator dat is (of indicatoren dat zijn) is voor ieder persoon weer verschillend. 

Waarom is het onverstandig om je op slechts 1 Trading indicator te focussen?

Je wordt bijvoorbeeld wakker, kijkt op je chart en je ziet dat jouw favoriete indicator finaal in de fik staat en digitaal tegen je schreeuwt dat je een positie in moet nemen omdat dit het moment is om te kopen.

Maar doorgaans voelt het iets comfortabeler wanneer je een besluitenreeks als deze wat kracht bij kunnen zetten met nog één of twee indicatoren die ook een koopsignaal afgeven.

Wanneer je je blind staart op slechts 1 indicator, loop je het risico dat je te snel de trekker overhaalt, terwijl er veel andere indicatoren zeggen dat je beter even had kunnen wachten. Wanneer het echt spannend wordt, kiezen wij er liever voor om de koop- of verkoopsignalen even te dubbel checken via een aantal andere indicatoren.

Voor- en nadelen van werken met een Trading Indicator

Bij het gebruik van Trading Indicatoren brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee. We zetten ze even onder elkaar.

voordelen trading indicatoren

Voordelen Trading Indicator

– Indicatoren geven een helder statistisch onderbouwd beeld weer van koerstrends.

– Er zijn zoveel indicatoren, er is er altijd wel één die bij je past.

– Met andere traders overleggen gaat makkelijk omdat iedereen dezelfde indicator kan toepassen.

– Indicatoren houden geen rekening met emoties en gaan uit van logica en randvoorwaarden.

nadelen trading indicator

Nadelen Trading Indicator

– Indicatoren zijn – hoe goed ze ook onderbouwd zijn – geen garantie voor succes.

– Indicatoren zijn geen robots. Je bent zelf altijd nog eindverantwoordelijk voor je trades.

Wil jij ook in crypto handelen?

Schrijf je in bij Bitvavo en verhandel €10.000 zonder handelskosten

Ik wil een account openen bij Bitvavo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *