Wat is een Wallet?

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Een cryptocurrency ‘wallet’ is een beveiligde digitale portemonnee die speciaal is ontworpen om je cryptocurrency op te slaan en waar vandaan je dezelfde cryptocurrency kan versturen. Voor de meeste cryptomunten bestaat een officiële wallet die door het ontwikkelingsteam van de cryptomunt zelf is ontworpen. Deze noem je ook wel een software wallet.

Het is belangrijk dat je altijd de juiste crypto naar de juiste wallet stuurt. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om Ethereum op een Bitcoinwallet op te slaan of andersom. Als jij Bitcoins naar een Ethereumwallet stuurt, dan ben je deze Bitcoins voor eeuwig kwijt. Doe dat dus nooit. Ook niet met Bitcoin forks. Bitcoin Cash heeft een eigen Bitcoin Cash wallet, zoals Bitcoin een eigen Bitcoin wallet heeft.

wallet bitvavo

Hoe werken wallets?

Het gekke aan crypto wallets is dat de cryptomunten zelf hier niet op worden opgeslagen. Het enige dat op je wallet staat is het bewijs dat jij de eigenaar bent van de desbetreffende cryptocurrency’s. Je cryptocurrency’s zelf staan op de publieke blockchain die iedereen kan zien.

De wallets werken met een public en een private key, oftewel een publieke en een privé sleutel. Deze beveiligingssleutels zorgen ervoor dat je crypto kan verzenden en ontvangen. De publieke sleutel is voor iedereen bekend en de privé sleutel mag je aan niemand vertellen. Iedereen die in handen komt van je private key, krijgt in feite de controle over alle cryptocurrency’s die daarachter opgeslagen liggen.

Private key

De beveiliging van cryptotransacties is gebaseerd op cryptografie. Om een betaling te versturen en te ontvangen heb je een eigen adres nodig. Dit adres bestaat uit een reeks van cijfers en letters en wordt willekeurig gegenereerd. Ieder adres heeft zijn eigen unieke sleutel, oftewel een private key.

Een private key is normaal gesproken een 256-bits code bestaande uit 64 characters. Dit is een voorbeeld van een private key:

E1021D79C6D87DC0FB6A5921633389F4453213303SP61F20BD67FC233AA30029

Met deze private key zet je een digitale handtekening waarmee je kan aantonen dat jij de eigenaar bent van deze cryptomunten. Een wallet (digitale portemonnee) beheert jouw private key en toont het saldo aan cryptomunten. Ook houdt het jouw overzicht van transacties bij, zodat je zelf kan terugzien tussen welke adressen overboekingen zijn geweest.

Het is van groot belang dat je de private key te allen tijde voor jezelf houdt aangezien iedereen die de private key bezit bij je cryptomunten kan komen. Weet je jouw private key niet meer, dan is het ook niet meer mogelijk om bij jouw cryptosaldo te komen. Het is in feite je pincode van je bankrekening die niemand anders weet.

Public key

Een public key wordt gegenereerd vanuit een private key en kan aan iedereen bekend worden gemaakt. Deze key wordt gebruikt om cryptomunten te ontvangen. Je kan het zien als jouw IBAN-nummer. Nu is het zo dat mensen spreken over een crypto-adres in plaats van een public key. Dit adres is een ‘hash’ van de public key en dit is gedaan om extra beveiliging te bieden. Een voorbeeld van een crypto-adres (Bitcoin in dit geval) is:

19D8Zk6Glo77oLtk7f382MpkQ14AZMC6fr

Vanuit de private key kunnen public keys gegenereerd worden, maar niet andersom. Het is niet mogelijk dat iemand met je public key ook je private key kan achterhalen. De key wordt gegenereerd door middel van een algoritme en deze werkt maar één kant op.

public and private key

Software wallet

Het is het meest veilig om de officiële wallet van de cryptocurrency te gebruiken. Deze wallet kan je vrijwel altijd vinden op de website van cryptomunt. Voorbeelden hiervan zijn:

Bitcoin Core Wallet voor Bitcoin

Litecoin Core Wallet voor Litecoin

Ethereum Wallet voor Ethereum

MyEtherWallet voor Ethereum

Sommige mensen vinden het echter prettiger om één wallet te hebben voor meerdere cryptocurrency’s. Als je veel verschillende coins hebt, kan het lastig zijn om al deze wallets te moeten downloaden. Er bestaan daarom ook wallets die de mogelijkheid bieden om meerdere cryptomunten bij op te slaan. Een bekende hiervan is Exodus. Deze wallets zijn echter vaak minder veilig er bestaat altijd een kans dat deze gehackt worden.

Een ander groot nadeel van software wallets is dat ze op je computer staan. Je computer staat vaak online en is daarom gevoelig voor aanvallen van buitenaf. Hackers worden steeds gewiekster en crypto is tegenwoordig een van de populairste doelwitten voor ze. Het is daarom verstandiger om ze op een wallet op te slaan die vrijwel onhackbaar is. Momenteel zijn dat de hardware wallets.

software wallet

Hardware wallet

De hardware wallet wordt ook wel gezien als een kluis om je coins in op te slaan en je hebt ze al vanaf 15 euro per stuk. Het is een soort superbeveiligde USB-stick die je met een usb-kabel aansluit op je computer. Vervolgens kan je hier je Bitcoin software wallet opzetten en daarop je Bitcoins op storten. Dit zorgt ervoor dat jouw Bitcoins veilig offline zijn opgeslagen. Deze manier van opslaan wordt ‘cold storage’ genoemd. Wat voornamelijk een uitstekende feature is van de hardware wallet, is dat jouw private key offline opgeslagen staat. De private key staat alleen op de wallet en nooit op je computer.

De hardware wallets bevatten een geavanceerde veiligheidstechnologie die de Bitcoins beschermen. Zelfs op een geïnfecteerde computer kan er veilig gebruik worden gemaakt van de wallet door deze technologie. Er is een soort muur gebouwd tussen de computer en de wallet die de nodige bescherming moet bieden. De hardware wallets zijn er in alle prijscategorieën en hoe duurder de wallet is, hoe meer geavanceerd de beveiligingstechniek is.

Het is belangrijk om een hardware wallet met een schermpje te hebben. Niet alleen is dit handiger maar het biedt ook extra veiligheid. Het toont namelijk belangrijke details van de wallet en met het scherm kan je jezelf verifiëren. Als deze details op je computer laten zien zouden worden, dan zouden hackers alsnog stiekem mee kunnen kijken.

De hardware wallet is te vergelijken met jouw telebankierapparaatje waarmee je online betalingen kan goedkeuren. Voor ieder bedrag dat je overmaakt, dien je met de hardware wallet de transactie goed te keuren. Dit komt doordat alle private keys versleuteld op dit apparaatje staan opgeslagen.

Voorbeeld van een Hardware ‘Ledger Nano S’

Open-source

De hardware wallets zijn open source wat betekent dat iedereen eraan kan meewerken. Hierdoor zal iedere poging tot hacken direct worden aangepakt door de vele programmeurs die aan de wallets werken. Doordat het open-source is, maakt de hardware wallet een snelle ontwikkeling door. Er is veel talent bij elkaar gekomen en zij werken allemaal aan een steeds betere beveiliging. Wanneer je flink wat waarde aan cryptocurrency’s hebt liggen, dan is het zeker de moeite waard om voor een paar tientjes extra de veiligheid hiervan te garanderen.

Verlies van de hardware wallet

Wanneer je jouw hardware wallet bent verloren, kan je jouw munten terughalen door middel van je recovery sentence. Op ieder apparaatje dat BIP39 ondersteunt, kan je met deze zin toegang krijgen tot jouw private keys en daarmee de wallet terughalen. Deze recovery sentence is veruit het belangrijkst van de hardware wallet. Iedereen die deze in zijn/haar bezit heeft, kan bij jouw cryptomunten komen. Bescherm deze dus goed!

Verschillende cryptocurrency’s

Een ander groot voordeel aan de hardware wallet is dat je veel verschillende cryptocurrency’s erop kan opslaan. Het biedt opslag voor alle grote munten zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple en Litecoin, maar ook voor steeds meer kleinere varianten. Bovendien kunnen alle cryptocurrency’s die gebaseerd zijn op Ethereum op je hardware worden bewaard.

Voordelen hardware wallet

– Het biedt bescherming tegen computervirussen, malware en spyware.

– Het kan veilig en interactief worden gebruikt, in tegenstelling tot een paper wallet die op een gegeven moment naar een software wallet moet worden geïmporteerd.

– Je kan meerdere cryptocurrency’s op de wallet opslaan en beheren.

Paper Wallet

Als je liever wilt besparen op de beveiliging van je cryptocurrency’s, dan kan een paper wallet uitkomst bieden. Dit is ook een manier om je crypto offline op te slaan als een fysiek document, oftewel cold storage. Je laat de private key en de public key op een blaadje afdrukken waardoor het niet meer online staat. Om deze afdruk te maken is het belangrijk dat je hem niet uitprint via een printer die in verbinding staat met het internet. Gebruik de offline-printer die je misschien nog hebt van vijf jaar geleden, verbind hem met de usb-kabel en druk je document af. Netwerkprinters kunnen namelijk makkelijk gehackt worden en dit risico wil je absoluut niet lopen!

Een paper wallet is een uitstekende manier om jezelf te beschermen tegen hackers, faillissementen van exchanges en computercrashes. Daarentegen loop je wel het risico op verlies of diefstal van het document in de offline wereld. Daarnaast is papier fragiel en de kwaliteit van het papier en de inkt kan vervagen door de jaren heen. Het is daarom heel belangrijk om het te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

paper wallet

Ook handelen in crypto?

Krijg een welkomstbonus en
verhandel €10.000 zonder handelskosten bij Bitvavo
Meld je aan bij Bitvavo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *