Wat is NLP?

Ontdek de 2 beste NLP opleidingsinstituten van Nederland

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Wil jij alles uit jezelf, je vrienden, familie, collega’s en je werk halen? Dan kun je overwegen om een opleiding te volgen dat in het teken staat van NLP. Het is een methodiek die je leert om effectief en helder met jezelf en anderen te communiceren, maar ook om harmonieuze relaties op te bouwen én voor een succesvoller leven op zakelijk en persoonlijk vlak te zorgen.

Op deze pagina maak je kennis met NLP, lees je meer over de achtergrond, hoe het werkt en op welke manier je ermee aan de slag kunt gaan. Aan het einde lees je meer informatie over de 2 beste NLP-opleidingsinstituten van Nederland.

Wat is NLP?

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en bestaat uit drie verschillende, samengesmolten essenties. Je beleving, modelleren en contact smelten samen om je op een succesvolle manier te laten communiceren met jezelf en anderen.

Je leert op welke manier jij je eigen gedrag, gedachten en emoties kunt onderzoeken. Kom erachter wat jouw specifieke bijzondere menselijke vermogens zijn. Breng deze in kaart en probeer ze op anderen over te brengen.

NLP helpt je om goed contact te onderhouden met jezelf en personen om je heen, door aangeleerde communicatietechnieken toe te passen.

wat is nlp?

De term Neuro Linguïstisch Programmeren

Neuro Linguïstisch Programmeren is de volledige naam voor de methodiek NLP. Wanneer je het leert toepassen op jezelf, je persoonlijke, maar ook je zakelijke leven, leer je om doelgericht te veranderen.

Je leert om je innerlijke beleving en bijzondere menselijke talenten overdraagbaar te maken. Het doel van NLP is om duurzame relaties op te bouwen en te onderhouden. Verder leer je met deze methodiek om effectief te communiceren met jezelf en anderen.

Je kunt het zowel in je persoonlijke leven als op zakelijk gebied toepassen. Harmonie is belangrijk en de bedenkers van NLP beloven zelfs dat NLP je helpt om een succesvol leven te leiden.

Hoe is NLP ontstaan?

NLP is in de jaren ’70 bedacht door John Grinder en Richard Bandler. Deze heren hebben drie psychotherapeuten bestudeerd, waarna zij ervoor hebben gezorgd dat de vaardigheden overdraagbaar zouden zijn op iedereen die zich in psychotherapie interesseert.

In de jaren ’70 waren veel mensen op zoek naar zichzelf, beter met zichzelf in contact staan en je gevoel leren reguleren. Hippies stonden erg open om met zichzelf aan de slag te gaan op het gebied van zelfontwikkeling.

Vervolgens in de jaren ’80 kwamen de yuppies om de hoek kijken. Zij waren juist meer zakelijk ingesteld en wilden presteren, succesvol en rijk worden en zo goed mogelijk beloond worden voor hun harde werk.

Kenners zeggen dat het een mix is tussen cultureel erfgoed van de hippies en de yuppies. Richard Bandler was een computerprogrammeur en John Grinder was tijdens de koude oorlog geheim agent.

Beide heren kwamen elkaar tegen op de University of California in Santa Cruz, aangezien de één er leerling was en de ander professor in de linguïstiek was geworden.

In de jaren ’80 had NLP zich zo snel uitgebreid, dat het een bekende methodiek werd in de therapiewereld. Naast NLP als therapie, kan het ook in het onderwijs, de zorg en het bedrijfsleven toegepast worden.

Het IEP zorgde er in 1981 voor dat de methodiek NLP zijn intrede deed in Nederland. Vandaag de dag zijn er ongeveer 50 organisaties die NLP toepassen of aan anderen leren.

De Nederlandse NLP vereniging heeft de naam NVNLP. Je kunt in Nederland NLP-opleidingen volgen om de methodiek eigen te maken. Dit is vooral interessant voor personen die graag aan zelfontwikkeling willen doen of die coaches of trainers willen worden.

hoe is nlp ontstaan
Richard Bandler (links) en John Grinder (rechts)

Hoe werkt NLP?

NLP helpt je om effectief te communiceren met jezelf en anderen door taal in te zetten en daarmee grip te krijgen op je brein, emoties en handelingen. Je kunt NLP zowel voor persoonlijke groei en verbeteringen doorvoeren in je persoonlijke als zakelijke leven.

Je kunt NLP inzetten om jezelf beter te laten voelen, maar ook om bijvoorbeeld succesvoller te worden op je werk. Het ligt er maar net aan wat jouw doelen ermee zijn.

Je bepaalt zelf op welke vlakken in je leven, je NLP toepast. In de praktijk zorgt NLP ervoor dat er effectief en snel resultaat valt te boeken tijdens therapiesessies.

Het feit dat NLP snel tot succes leidt, heeft in de loop der jaren allerlei doelgroepen weten aan te spreken. De methode wordt nu gebruikt door Yogi’s, atleten, sjamanen, succesvolle zakenmensen en nog veel meer. NLP is voor iedereen!

Om te weten hoe NLP werkt, kun je ervoor kiezen om een NLP-opleiding, (online) cursus of training te volgen. Je moet het namelijk zelf beleven, om erachter te komen hoe het precies werkt. Dit is voor mensen die geen ervaring met NLP hebben, lastig uit te leggen. Bijvoorbeeld het NLP College.

hoe werkt nlp?

Wat kun je leren met NLP?

Ben je geïnteresseerd in het volgen van een NLP-opleiding? Dan wil je natuurlijk weten wat je er in het dagelijkse leven allemaal mee kunt. Allereerst kun je NLP inzetten om je persoonlijk te ontwikkelen.

Je leert jezelf, je emoties en je gedrag beter kennen. Daarnaast kun je antwoorden vinden op de vragen zoals: waarom doe ik hoe ik doe, wie ben ik, hoe denk ik etc.

Het is de bedoeling dat je NLP inzet om bewustere keuzes te maken en reacties te geven in je dagelijkse leven. Je leert helder, scherp en op een fijne manier communiceren met jezelf en anderen.

NLP helpt je om je emoties onder controle te krijgen en te houden, zodat je niet zo snel meer het gevoel zal hebben dat je door bepaalde emoties wordt overvallen.

Voorbeelden van het toepassen van NLP zijn tijdens een vergadering op je werk, tijdens een gesprek met je partner, in relaties met je familie of vrienden, maar ook om persoonlijke groei door te maken en je beter in je vel te voelen.

Zodra je NLP begrijpt, succesvol kunt inzetten en je er de vruchten van kunt plukken, merk je dat je deze methode op alle onderdelen van je leven kunt inzetten. Het einddoel is om helder en effectief te leren communiceren met jezelf en de buitenwereld. Bekijk hieronder de video over de inhoud van het NLP College:

Ontdek de 2 beste opleidingsaanbieders van Nederland

Ben je op zoek naar een instituut waar je NLP-opleidingen, (online) cursussen of trainingen kunt volgen? Dan kun je in Nederland bij 50 verschillende plekken terecht. Er springen er qua reviews wel twee bovenuit.

Dit zijn de NLP Academie en het NLP College. Beide instituten worden geleid door master NLP’ers, die zelf weer een team van professionals om zich heen hebben verzameld. Het is belangrijk dat je reviews leest van partijen waar je graag mee in zee wil gaan.

De reviews kunnen je een beeld geven van de kwaliteit van de opleidingen, (online) cursussen en trainingen. Klantervaringen geven een eerlijk beeld over de klanttevredenheid.

Hieronder kun je meer informatie over beide instituten voor NLP terugvinden. Je leest onder andere wat voor type opleidingen, (online) cursussen en trainingen je er kunt volgen en wat anderen daarvan vinden.

Het NLP College

Hoewel NLP wetenschappelijk niet bewezen is, is deze methodiek wel betrokken bij veel wetenschappelijke studies. Uit ervaringen met leerlingen, cliënten en patiënten die met NLP in aanraking zijn gekomen, komen veel positieve verhalen naar voren.

Het is een bewezen effectieve methode om effectief te leren communiceren, het reguleren van emoties en het wordt dagelijks ingezet door iedereen die zichzelf wil ontwikkelen en zichzelf beter wil leren kennen op een dieper niveau. Persoonlijke groei staat centraal en je leert niet alleen om meer uit jezelf, maar ook uit de mensen om je heen te halen.

Het NLP College is één van de beste instituten waar je in Nederland en België een NLP-opleiding, (online) cursus of training bij kunt volgen. Aan het hoofd van het NLP College staan masters die de methodiek zelf uit Amerika en van John Grinder en Richard Bandler hebben aangeleerd.

De reviews over het NLP College zijn positief en men heeft er hele goede ervaringen mee. Je kunt uit verschillende mogelijkheden kiezen. Wil je weten welke opleiding, (online) cursus of training het beste bij je past? Dan kun je contact met hen opnemen voor advies. Lees ook mijn uitgebreide review over het NLP op deze pagina. Lees mijn uitgebreide review over het NLP College op deze pagina.

Het nlp college
Het NLP College

De NLP Academie

De NLP Academie is een geweldig instituut om contact mee te leggen op het moment dat je een NLP-opleiding, (online) cursus of training wil volgen. De online reviews van klanten die je voorgingen zijn erg positief.

Je kunt uit een uitgebreid assortiment aan opleidingen, (online) cursussen en trainingen kiezen. Als je wil, kun je jij jezelf zelfs van een beginner tot aan een master laten scholen bij de NLP Academie.

Je kunt er klassikaal les volgen, maar ook vanuit het comfort van je eigen huis. Het gave is dat je zowel online als in persoon met medestudenten in contact kunt komen. Dit is erg waardevol op het moment dat je meer over NLP leert.

Je kunt je aanmelden voor hun opleidingen, (online) cursussen en trainingen door naar hun website te gaan. Kies voor een opleiding die bij je past en die je het meest interesseert. Je kunt er altijd voor kiezen om door te blijven leren en steeds beter te worden in het toepassen van de NLP-methodiek. Lees mijn uitgebreide reivew over de NLP Academie op deze pagina.

nlp academie
Het logo van NLP Academie
NLP College
NLP College

Beoordeling door Simon Tol,

21 okt 2022
5

Het NLP College is op dit moment de beste opleidingsinstituut van Nederland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *