Wat is Stop Loss?

Deze 8 feiten over de Stop Loss moet je weten!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
stop-loss. bitvavo

Wat is Stop Loss?

De Stop Loss is de belangrijkste functie binnen risicomanagement in crypto trading of binnen trading in het algemeen. Een stop loss is een opdracht tot het kopen of verkopen van de desbetreffende cryptocurrency als deze een bepaalde prijs bereikt.

In feite is de stop loss niks anders dan een soort verzekering op de trade die je gaat zetten. Dit is allemaal wat abstract, dus laten we het met een voorbeeld uitleggen.

Stel jij hebt een Bitcoin voor 19.000 dollar gekocht met het idee dat de prijs verder omhoog zal gaan. Je gaat ervan uit dat Bitcoin nog zeker doorgaat tot de 50.000 dollar, maar omdat je niet zeker van je zaak bent, stel je voor de zekere zekerheid een stop loss in op 16.000 dollar.

Dat betekent dat wanneer Bitcoin tóch gaat zakken, je automatisch jouw Bitcoin verkoopt voor 16.000 dollar. In dat geval neem je jouw verlies van 3000 dollar en kan je hem altijd later weer terugkopen voor bijvoorbeeld 4000 dollar als hij verder wegzakt. Dat scheelt je een hoop geld.

Andersom kan dit ook werken. Stel je bent in de situatie dat je geen stop loss had ingesteld bij de 20.000, maar zelf ervoor kiest om bij 16.000 de Bitcoins te verkopen. Als Bitcoin het dan weer op zijn heupen had gekregen en toch richting de 50.000 dollar was gegaan, had je een hoop geld kunnen mislopen.

In dat geval kan je een stop loss instellen op bijvoorbeeld 18.000 dollar. In dat geval koop je automatisch jouw Bitcoins (weliswaar minder, omdat ze duurder zijn) weer terug voor dit bedrag en kan je toch profiteren van de stijging.


Waar zet je een stop loss?

Maar terug naar de stop loss. Waarom zijn deze prijsniveaus belangrijk hierbij? Wanneer jij een trade maakt, ga je er uiteraard vanuit dat je hier geld mee gaat verdienen. Als jij bijvoorbeeld Bitcoins koopt, ga je ervan uit dat de prijs gaat stijgen.

Wanneer dit niet gebeurt en de prijs daalt, dan komt er een moment waarbij je mag concluderen dat je het niet bij het juist eind had met jouw trade. Dat moment dat je tot deze conclusie komt zit hoogstwaarschijnlijk onder het support level.

Als een prijs namelijk daar nog onderdoor zakt, betekent dit dat de verkopers momenteel de overhand hebben, want ze zijn in staat om een support level te kunnen breken. Dat support level wordt bovendien een resistance level.

De kans dat de prijs daar weer terug hier doorheen stijgt is niet zo groot, dus dan kan je beter je verlies pakken en accepteren dat je het niet bij het rechte einde had. Vervolgens kan je de voor een lagere prijs weer deze Bitcoins terug kopen.

hoe werkt een stop loss

Hoe zit dat in de praktijk?

Stel de prijs van Bitcoin bevindt zich momenteel op de supportlijn van ± 4000 dollar en jij bent ervan overtuigd dat de prijs zal gaan stijgen. In dat geval wil je de cryptocurrency kopen, maar eerst ga je kijken vanaf welk moment je toe kan geven dat je ernaast zat. 

Er is een sterke support op ± 3880 dollar dus je bedenkt dat, als de prijs daar doorheen zakt, dan is er nog een te groot negatief sentiment en kan je beter je verlies pakken en de Bitcoins later voor een goedkopere prijs kopen.

Je zet dan je stop loss bijvoorbeeld rond de 3800 dollar. Onderstaande afbeelding laat zien hoe je met technische analyse tot zo’n stop loss kan komen.

Deze afbeelding laat met horizontale lijnen via Tradingview zien waar bij Bitcoin het support level zit, het resistance level en natuurlijk waar je dan je stop loss zou moeten plaatsen.

Je stop loss verplaatsen

Nu wil het nog weleens gebeuren dat die Bitcoin die je gekocht hebt (voor 4000 dollar om in hetzelfde voorbeeld te blijven) als een gek de lucht in schiet. Als deze 8000 dollar waard is, is het gek om je stop loss op 3800 te laten staan. Het is dan verstandig om je stop loss mee omhoog te verplaatsen. 

Ook hierbij kan je weer gebruikmaken van support- en resistance levels. Je kan er ook voor kiezen om voor een bepaald bedrag uit te laten keren en hiervoor een stop loss in te stellen voor het geval Bitcoin steeds verder stijgt.

Als laatste optie kan je jezelf uitbetalen en gewoon een geheel nieuwe trade beginnen. Welke optie in welke situatie het best is, zullen we je vertellen in een volgend artikel!

Ga niet voor break-even!

Wat veel voorkomt in de wereld van crypto, maar gezien wordt als een ‘domme’ beslissing, is om je stop loss richting “break-even” te verplaatsen. Stel dus dat jij Bitcoins hebt gekocht voor 4000 dollar met een stop loss op 3800 dollar en dat deze Bitcoin naar 4500 dollar stijgt. Veel beginnende traders verplaatsen dan hun stop naar 4000 dollar.

Dit betekent dat ze geen verlies meer kunnen maken en dat alles dus vanaf nu winst is of ze spelen, in het slechtste geval, “break even”.

Het gebeurt echter regelmatig dat het prijsniveau waarop jij de Bitcoin gekocht hebt opnieuw getest wordt en dan ben je jouw mooie positie kwijt, terwijl er in feite niks veranderd is.

Je kan daarom het best wachten tot er een nieuwe resistance lijn gebroken is en je stop verplaatsen naar ergens onder deze lijn. Denk hierbij altijd bij jezelf: 

“Wil ik echt uit deze trade gaan als dit prijslevel wordt doorbroken? Verwacht ik in dat geval dat ik de coin dan op een later moment weer goedkoper terug kan kopen?” 

Als je hier “ja” op kan antwoorden, dan is het verstandig om je stop loss naar dit nieuwe prijslevel te verplaatsen.

De trailing stop loss

Op sommige crypto exchanges, zoals Bitvavo, kan je er ook voor kiezen om een trailing stop loss te gebruiken.  Dit houdt in dat je niet zelf handmatig je stop hoeft te verhogen, maar dat dit automatisch gebeurt.

Als jij een trailing stop loss instelt bij een trade waarbij je een cryptocurrency koopt en de prijs stijgt, dan zal de trailing stop mee stijgen.

Wanneer je deze instelt wanneer je een cryptocurrency verkoopt en de prijs daalt, dan zal de trailing stop meedalen. Je kunt zo’n trailing stop vaak instellen op een bepaald percentage.

Stel je stelt deze bijvoorbeeld in op 15%, dan zal de trailing stop loss altijd 15% onder de hoogste koers sinds het openen van de positie blijven hangen.

Dus bij het voorbeeld waarbij Bitcoin de 5000 dollar heeft bereikt, zal je trailing stop automatisch richting de 4250 dollar gaan (15% lager dan 5000 dollar).

Ook als Bitcoin zakt naar 4500 dollar, zal deze dus op 4250 dollar blijven. Pas als de hoogste prijs hoger wordt, zal de trailing stop veranderen en hoger worden.

Dit kan handig zijn wanneer je zelf geen tijd hebt om je trades actief bij te houden of wanneer je nog niet zo bedreven bent met support- en resistance levels.

wat is bitcoin?

Emoties

Het grootste voordeel van de stop loss is dat je van tevoren bedenkt wanneer je uit een trade wilt stappen. Dit is vooral van belang, omdat tijdens een trade je last gaat krijgen van emoties en emoties zorgen er 9 van de 10 keer voor dat je een verkeerde beslissing gaat maken. 

De beste beslissingen met traden maak je op het moment dat je volledig “zen” en rationeel bent en dat is vaak voordat je een goed uitgedachte trade maakt (tenzij je last hebt van FOMO of FUD).

Ga daarom ook niet gekke dingen doen tijdens een trade door je stop-loss zomaar verlagen. Vooral niet als je het idee hebt dat je dat puur uit emoties doet.

Heb vertrouwen in de versie van jezelf die deze trade van tevoren volledig heeft uitgedacht. 

stop loss conclusie

Conclusie

Als je gaat traden is een stop loss een absolute must, omdat je niet bij de groep wilt horen die 95% van zijn portfolio is kwijtgeraakt. Er zijn afgelopen bull market genoeg verhalen geweest van mensen die miljoenen hebben verdiend, maar die na het instorten van de markt en betalen van belastingen bijna helemaal niks meer over hadden van dat geld. 

Als zij goed hun stop losses hadden ingezet, waren ze gewoon nog miljonair geweest. Het is bovendien helemaal niet zo lastig om goed een stop loss in te stellen.

Als je nog nooit een stop loss hebt ingesteld, ga dan direct na het lezen van dit hoofdstuk hiermee oefenen en stel een stop loss in bij een van je lopende trades. Bij bijna alle grote handelsplatformen is dit al mogelijk. 

Verder is het nog belangrijk om te vermelden dat je een stop loss nooit te ver van je huidige koop of verkoopprijs wil zetten. Als jij een Bitcoin koopt voor 4000 dollar en je stop loss op 500 dollar zet, dan heb je er ook nog vrij weinig aan. Hoe je dit precies instelt vertellen we je in de volgende les over risicomanagement!

Verhandel € 10.000 zonder handelskosten te hoeven betalen

Schrijf je in bij Bitvavo en start met crypto!

Ja ik wil dit

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *