Wat zijn Smart Contracts?

En in welke industrieën worden Smart Contracts gebruikt?

Gemiddelde leestijd: 22 minuten
smart contracts bitvavo

Smart contracts (slimme contracten) zijn een flinke upgrade van de blockchain. Bitcoin en blockchain staan er vooral om bekend dat ze de bank als tussenpersoon kunnen vervangen, maar daar blijft het niet bij.

Uiteindelijk zal elke tussenpersoon, dankzij smart contracts, de invloed van blockchain gaan merken. De potentiële functies ervan zijn eindeloos.

wat zijn smart contracts?

Wat zijn smart contracts?

“Een smart contract (slim contract) is een geprogrammeerd contract waarvan de afspraken in computercode staan vastgelegd op de blockchain. Het contract wordt automatisch uitgevoerd zonder dat hier (vertrouwen in) een tussenpartij voor nodig is. Deze afspraken zijn altijd in te zien, maar kunnen onmogelijk nog eenzijdig worden aangepast.”

Een smart contract is dus allesbehalve een papieren contract waaronder je met pen je handtekening zet. Zoals we dit gewend zijn. Het is een volledig digitaal contract, bestaande uit alleen maar computercode, dat door een programmeur voor je in elkaar is geprogrammeerd.

Hierin staat alle informatie van het contract opgenomen: de personen tussen wie het geldig is, wanneer het contract uitgevoerd dient te worden, wanneer de afspraken zijn vastgelegd, et cetera.

Kort samengevat zijn smart contracts, contracten die:

  • volledig digitaal zijn;
  • bestaan uit computercode;
  • geprogrammeerd zijn op de blockchain;
  • automatisch worden uitgevoerd zonder tussenpersoon;
  • onmogelijk nog eenzijdig te veranderen zijn.

Dit geeft een redelijk abstract idee van wat het precies inhoudt, dus laten we het wat minder abstract maken met een simpel voorbeeld. Check hier ook de voorbeeldvideo ( Let op: video is in het Engels gesproken!)

Voorbeeld van een Smart Contract

Het makkelijkste voorbeeld waar een smart contract perfect voor is, is voor een simpele weddenschap tussen onze favoriete personages. Stel Alice is groot fan van Ajax, terwijl Bob een die-hard Feyenoordfan is.

De wedstrijd tussen deze twee titelkandidaten komt eraan en Alice denkt dat Ajax gaat winnen, maar Bob is ervan overtuigd dat Feyenoord gaat winnen. Bob wil een weddenschap van 10 euro aangaan.

Als Ajax wint, betaalt Bob 10 euro aan Alice en als Feyenoord wint, betaalt Alice 10 euro aan Bob. Bij een gelijkspel gebeurt er niks. Zonder smart contract maak je deze weddenschap op goed vertrouwen en ga je ervan uit dat de ander netjes betaalt als hij/zij verloren heeft.

Alice weet echter dat Bob soms een slechte verliezer kan zijn. Als Ajax bijvoorbeeld in de laatste minuut door een onterechte penalty wint, is de kans groot dat ze naar haar geld kan fluiten. Met een smart contract hoeft ze Bob gelukkig niet per se te vertrouwen, want het kan allemaal geprogrammeerd en vastgelegd worden.

Alice en Bob spreken af om de weddenschap in een smart contract vast te leggen die in gang wordt gezet aan de hand van de officiële uitslag zoals de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) deze vastlegt.

Ze betalen allebei 10 euro aan het contract (in cryptocurrency’s) en stellen het contract zo in dat Alice 20 euro van het slimme contract krijgt als Ajax wint en Bob 20 euro krijgt als Feyenoord wint. Bij een gelijkspel wordt automatisch aan beiden 10 euro uitgekeerd. 

Het contract wordt op de blockchain gezet, waardoor het automatisch door alle blockchaingebruikers wordt gecontroleerd. Het kan dus onmogelijk nog aangepast worden en Bob kan dus niet meer bepalen dat de uitslag niet telt als Ajax door een onterechte penalty wint.

Op het moment dat de KNVB de officiële uitslag naar buiten brengt, zal het contract automatisch in werking treden en krijgt de eventuele winnaar zijn/haar geld uitgekeerd.

voordelen van smart contracts

De voordelen van Smart Contracts

Vertrouwen – Het smart contract staat op de blockchain. De blockchain is een gedeeld netwerk. Het wordt automatisch gecontroleerd door alle apparaten die ermee verbonden zijn. Deze apparaten beschikken daardoor allemaal over een kopie van de blockchain en dus het contract. Hierdoor kan niemand het contract aanpassen.

Autonomie – De overeenkomst wordt echt aangegaan door jezelf. Er is geen vertrouwen nodig in een bank, advocaat, makelaar of ander tussenpersoon. Deze personen kunnen het contract dan ook niet in hun voordeel manipuleren. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken dat de ander onder de afspraak uit probeert te komen. Het contract wordt door het netwerk beheerd en automatisch uitgevoerd.

Veiligheid – Een smart contract wordt beveiligd door de beste cryptografie waar de wereld momenteel over beschikt. Het is vrijwel onmogelijk om dit te hacken.

Snelheid – De slimme contracten zijn volledig geautomatiseerd. Sommige handelingen kosten normaal erg veel papierwerk, maar kunnen door een smart contract binnen enkele seconden worden uitgevoerd. Dit scheelt ontzettend veel tijd en werk. Bovendien wordt de code elke dag verder doorontwikkeld, waardoor het de aankomende jaren alleen nog maar sneller zal gaan.

Back-up – Doordat iedereen over een kopie van de blockchain beschikt, kan het contract onmogelijk kwijtraken.

Besparingen – Smart contracts zijn een stuk goedkoper dan traditionele contracten. Dit komt voornamelijk doordat er geen tussenpartijen (met torenhoge uurlonen) meer nodig zijn. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer voor een notaris of advocaat te betalen die het contract opstelt of ervoor zorgt dat het contract wordt uitgevoerd.

Nauwkeurigheid – Slimme contracten worden door machines uitgevoerd. Hierdoor heb je bijna geen last van menselijke fouten.

Invloed op industrieën

Zoals we weten, heeft blockchain de potentie om hetzelfde met de banken te doen als wat het internet met de postkantoren en bibliotheken heeft gedaan.

Uit ons voorbeeld van Alice en Bob blijkt dat het ook de gokindustrie flink kan opschudden, maar hier blijft het zeker niet bij. De mogelijkheden zijn eindeloos en het kan vrijwel elke industrie volledig op zijn kop zetten, zoals het internet dit ook heeft gedaan.

Smart Contracts in de Voedselindustrie

Een groot deel van de moderne trends is te vinden in de voedselindustrie. Mensen worden zich steeds bewuster van wat ze in hun mond stoppen en wat voor invloed dit heeft op de planeet, het milieu en de minderbedeelden.

Voorbeelden hiervan zijn Tony’s Chocolonely, dat zich inzet om cacaoboeren een eerlijke prijs te geven voor hun cacao, Fair Trade en biologisch voedsel. Maar wie controleert dat de producten die je koopt daadwerkelijk biologisch zijn of hoe goed Tony’s Chocolonely de cacaoboeren daadwerkelijk betaalt?

Momenteel gaat dit nog op vertrouwen, maar dankzij blockchaintechnologie en smart contracts kan dit straks allemaal automatisch en volledig transparant worden bijgehouden.

Smart contracts zorgen ervoor dat de weg die voedsel heeft afgelegd volledig transparant wordt bijgehouden en niet veranderd kan worden. Je ziet precies bij welke boeren, in welke fabrieken en in welke vrachtwagens jouw producten geweest zijn.

Bovendien zie je precies hoe lang jouw komkommer erover heeft gedaan om van het land op jouw bord te komen. Met andere woorden, je ziet hoe vers jouw groenten zijn.

Een kip die uit een legkippenfabriek komt, wordt zo geregistreerd en kan dus onmogelijk meer als biologische kip verkocht worden.

De boeren van Tony’s Chocolonely kunnen eerlijk aangeven voor hoeveel euro ze hun cacao hebben verkocht. En zo is precies in te zien welk chocolademerk het meest aan de cacaoboeren teruggeeft zonder dat dit gemanipuleerd kan worden.

Voorbeelden van bedrijven die hier al iets mee doen: Moyee Coffee (NL) en Ambrosus.

smart contracts in de voedselindustrie
Moyee Coffee

Smart Contracts in de Kledingindustrie

In welke industrie is het nog meer belangrijk om te kunnen controleren waar je product vandaan komt? De kledingindustrie. Want hoe weet je zeker of de Rolex die je wordt aangeboden een echte Rolex is en niet nep?

Hoe weet je of die Gucci-tas echt uit de Gucci-fabriek komt en geen goedkope namaak is? Met behulp van blockchain en smart contracts kan je dit straks allemaal in een oogwenk zien. Nepkleding zal direct herkend kunnen worden met een simpele scan van de barcode.

Smart contracts in combinatie met RFID zorgen ervoor dat je precies kan zien waar jouw Rolex of Gucci-tas vandaan komt en of het om een echt product gaat en niet goedkope namaak.

Je kan zien of een tas daadwerkelijk uit bijvoorbeeld echt leer bestaat.

Je kan controleren of de auto die je tweedehands op marktplaats koopt, inderdaad uit het jaar 2013 komt en maar 50.000 kilometer op de teller heeft staan.

Voorbeelden van cryptocurrency’s die hier actief mee bezig zijn: VeChain, WaltonChain, WaBi en Modum.

smart contracts in de kledingindustrie
VeChain

Smart Contracts in de Muziek- ticketindustrie

Een groot probleem voor muzikanten is dat hun muziek overal maar gratis gedownload kan worden. Je zou kunnen denken dat artiesten als Justin Bieber en Ariana Grande toch wel genoeg verdienen, maar voor hen zijn er duizenden andere artiesten die op een houtje moeten bijten.

Daarnaast zorgt hun roem er niet voor dat het dan wel eerlijk is om hun muziek te ‘stelen’. Platformen als Spotify en iTunes maken al een hoop goed, maar deze tussenplatformen verdienen miljoenen over de rug van de artiesten. Ook hier kunnen smart contracts een verschil maken.

Een artiest kan zijn/haar nummer op de blockchain zetten en in het smart contract vastleggen dat gebruikers tegen een microbetaling (bijvoorbeeld 0,1 cent) het nummer kunnen luisteren. Hierdoor zijn er geen tussenpersonen als Spotify nodig die commissie rekenen.

Artiesten of entertainers zetten hun tickets voor concerten of voorstellingen op de blockchain. Ze programmeren een maximumprijs in het smart contract. Hierdoor kunnen handelaren niet meer in groten getale tickets opkopen en deze voor het viervoudige doorverkopen. Fysieke muziektickets zijn straks verleden tijd dankzij smart contracts

Voorbeelden van cryptocurrency’s die hier actief mee bezig zijn: Guts (NL) en Viberate.

smart contracts in de muziek
Viberate

Smart Contracts voor mensen zonder identiteit

Het is voor ons een ‘ver-van-ons-bed-show’, maar een ontzettend grote groep mensen op deze planeet loopt rond zonder identiteit. Het land waar ze vandaan komen is dit gewoonweg kwijtgeraakt. Of er is zodanig mee geknoeid dat een persoon uit Koeweit op zijn paspoort heeft staan dat hij uit Afghanistan komt.

Het lijkt voor ons heel vanzelfsprekend, maar als wij een jaar zonder identiteit zouden moeten leven, kom je er pas achter hoe belangrijk het hebben van een identiteit is. Met een smart contract is het mogelijk dat je zelf weer eigenaar wordt van je identiteit zonder dat je afhankelijk hoeft te zijn van een overheid.

Je identiteit wordt bij je geboorte vastgelegd op de blockchain, waar alleen jij (en je ouders) de toegang tot beheren. Dit is nooit meer aan te passen door wie dan ook. Alleen jij kan hier dingen aan toevoegen, zoals een recente foto. Zo kan je altijd bewijzen dat je bent wie je zegt dat je bent.

Niemand kan meer jouw identiteit stelen. Je identiteit is onhackbaar en alleen met je private key kan je erbij komen.

Je identiteit is van jou en je bent niet afhankelijk van de overheid. Ze kunnen deze niet kwijtraken of fouten ermee maken.

Cryptoprojecten die hier hard mee bezig zijn: Civic, Tykn en SelfKey.

smart contracts in de identiteit

Smart Contracts voor de Verkiezingen

Het is bij de laatste verkiezingen veel in het nieuws geweest. Rusland zou de Amerikaanse stemmingen hebben beïnvloed en het zou voor hackers een koud kunstje zijn om het gehele stemsysteem te hacken.

In Nederland zijn er zelfs extra maatregelen genomen om dit tegen te gaan en we stemmen nog steeds ouderwets met pen en papier. 

Het blijft een mooi fenomeen dat ongeveer heel Nederland op dezelfde dag de deur uitgaat om bij een stemloket te stemmen op hun favoriete partij, maar eigenlijk is het ongelooflijk ouderwets.

Bovendien wordt in andere landen ontzettend gesjoemeld met de stemmen of presidenten willen niet aftreden. Omdat ze de uitslag niet geloven of vertrouwen. Dit kan met smart contract allemaal voorbij zijn.

Je identiteit staat geregistreerd op de blockchain (zie vorige voorbeeld). Je kan via een smart contract vanaf je computer maximaal één stem uitbrengen op je favoriete partij.

De blockchain houdt alle stemmen bij, dus er is live te zien wie er voor staat zonder dat hier ook maar enig papierwerk voor nodig is.

Iedereen houdt de blockchain bij dus het is onmogelijk te manipuleren.

Over de uitslag kan niet getwist worden. Oud-presidenten hoeven zich geen zorgen te maken dat er gemanipuleerd is, ze kunnen rustig aftreden.

Dit is maar een kleine greep uit de duizenden mogelijkheden die er dankzij smart contracts zijn. Bovendien zijn er nog veel oplossingen die we ons nu nog niet kunnen voorstellen. Toen in 1994 het internet opkwam, was er geen enkel persoon die the Internet of Things kon voorspellen of dat we onze films voortaan via een Netflix zouden kijken. 

Andere industrieën die volledig gerevolutioneerd kunnen worden door smart contracts zijn: de woningmarkt, de verzekeringsmarkt, de aandelenmarkt, de game-industrie, de auto-industrie en nog vele meer.

platform voor smart contract
Ethereum, platform om smart contracts te kunnen bouwen

Platformen voor Smart Contracts

Momenteel zijn er verschillende blockchains waarop gemakkelijk smart contracts gebouwd kunnen worden. Ethereum is hiervan de meest bekende. Programmeurs kunnen relatief eenvoudig een smart contract programmeren op deze blockchain met de programmeertaal Solidity. 

Decentrale apps (dApps) genieten hierdoor van de voordelen van de Ethereum-blockchain, maar hebben ook te maken met de nadelen ervan. Doordat Ethereum momenteel het meest uitgebreide platform is voor smart contracts, zijn hier veruit de meeste Initial Coin Offerings (ICO’s) op gehouden. Een ICO kan gezien worden als een alternatieve manier van crowdfunding dat buiten het traditionele financiële systeem is ontstaan. 

Dit model wordt voor veel cryptoprojecten en –bedrijven gebruikt om op financieel vlak een vliegende start te maken. Een aantal bekende voorbeelden hiervan zijn: EOS, TRON, VeChain, OmiseGo en ICON.

Ethereum is echter niet het enige platform waar ICO’s op gehouden worden. Vooral NEO is momenteel in opkomst en er komen verschillende ICO’s aan die het NEO-platform gebruiken. Andere blockchains die gebruikt kunnen worden voor smart contracts zijn Qtum, Waves, Omni en zelfs Bitcoin (met behulp van een nieuwe technologie genaamd Rootstock).

nadelen van smart contracts

Nadelen van Smart Contracts

Het is altijd verleidelijk om in een nieuwe revolutionaire technologie als smart contracts alleen de voordelen te zien, maar niks is zonder nadelen. Het is daarom belangrijk om ook rekening te houden met de nadelen van smart contracts.

Aanpassen is onmogelijk – We hebben dit hierboven al genoemd als misschien wel het grootste voordeel van smart contracts, maar het is ook meteen een flink nadeel.

Stel je bent een huurcontract aangegaan, maar wilt deze veranderen, dan is dit niet zo makkelijk gebeurd. Uiteraard zijn er manieren om er gezamenlijk op een bepaalde manier onderuit te komen, maar dit zal veel voeten in de aarde hebben.

De code moet met alles rekening houden – In een traditioneel contract worden er altijd ‘mitsen en maren’ opgenomen. Mensen zitten jaren in de studiebanken om dit een beetje knap op papier te kunnen krijgen, laat staan als dit in programmeertaal verwerkt moet worden. Het is dus (toch) erg gevoelig voor menselijke fouten.

De derde partij verdwijnt niet volledig – Ondanks dat de derde partij niet meer nodig is, zal deze niet volledig verdwijnen. De derde partij krijgt vooral een andere rol. Voornamelijk de vraag naar programmeurs zal enorm gaan stijgen, terwijl de vraag hiernaar al sky-high is. Dit kan ervoor zorgen dat ze nog duurder worden en het opstellen van een smart contract dus enorm veel gaat kosten.

Daarnaast zijn er nog veel andere nadelen te bedenken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er een bug (foutje) in de code zit, waardoor er iets heel anders wordt uitgevoerd dan afgesproken?

En hoe wordt dan bepaald dat dit een foutje was? Wie draait er voor de kosten op die hierdoor gemaakt zijn? En hoe stop je een smart contract dat niet klopt? De technologie staat nog in haar kinderschoenen dus er zijn nog ontzettend veel situaties waar geen rekening mee is gehouden.

smart contracts bitvavo
smart contracts

Smart contracts in de toekomst

Al met al ziet de toekomst van smart contracts er zeer rooskleurig uit. Het zal minstens een net zo’n grote impact gaan hebben op onze samenleving als internet dat heeft. Zo’n beetje elke industrie kan erdoor beïnvloed worden.

Smart contracts kunnen ervoor zorgen dat tussenpersonen niet meer nodig zijn en dat scheelt enorm in de kosten en de werkuren, maar hierdoor komen ook de banen van veel mensen in gevaar. 

De grootste uitdaging zit echter voorlopig in hoe we juridisch met de smart contracts om moeten gaan. Er zijn nog veel situaties te bedenken waar we geen oplossing voor hebben. En zolang deze niet opgelost zijn, is het nog wachten op de revolutie die smart contracts teweeg kunnen brengen.

Ga vandaag nog handelen in cryptocurrency.

Maak een account aan bij Bitvavo en verhandel €10.000 zonder handelskosten

Ja ik wil wel een account openen op Bitvavo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *